اجرت المثل ملک چیست

اجرت المثل ملک

در قوانین امروزی یکی از اصطلاحات رایج حقوقی اجرت المثل است که بسیاری از افراد اطلاعات دقیقی در مورد آن ندارند. برای اینکه بدانید اجرت المثل چیست و دریافت اجرت المثل ملک تحت چه شرایطی محقق می‌شود باید بدانید که اگر شخصی، بدون رضایت، ملک فرد دیگری تصرف کند، باید به اندازه مدت زمان تصرف در ملک، اجرت المثل پرداخت کند. اگر مدت اجاره به پایان رسیده و صاحب ملک خواهان تخلیه ملک باشد اما مستاجر به آن عمل نکند، شخص مستاجر از منظر قانونی تحت عنوان غاصب شناخته می‌شود. در این شرایط وکیل مشهد می‌تواند راهنمای مناسب و با تجربه‌ای برای دریافت مشاوره باشد و حتی در مواردی گره گشای پرونده‌تان نیز به حساب بیاید.

اجرت المثل ملک

هر آنچه باید در مورد اجرت المثل ملک بدانید

اگر مالکیت یک ملک مشخص و منافع آن متعلق به یک شخص خاص مالک باشد و شخص دیگری بدون اجازه از آن استفاده کند در این وضعیت، مالک شرایط دریافت اجرت المثل ملک یا اجرت المثل حق تصرف را خواهد داشت. یکی از موضوعات دعوا در محاکم قضایی عوض منافع، اجرت کار، املاک و اموال و.. است که تحت عنوان اجرت المثل نامیده می‌شود. البته در برخی موارد ممکن است در قرارداد قید شود که اگر مدت زمان اجاره به پایان رسید، مبلغ اجرت المثل به همان میزان اجاره بها است. این شرط در صورتی برقرار است که مالک از سکونت مستاجر در ملک خودش رضایت داشته باشد. وکیل ملکی در مشهد به دلیل تجربه و تخصص بالایی که در این زمینه دارد به خوبی از قوانین و شرایط پرداخت اجرت المثل املاک آگاه است می‌تواند در طرح دعاوی حقوقی به شما کمک شایانی کند.

 اجرت المثل ایام تصرف ملک مشاع

بررسی اجرت المثل ایام تصرف ملک مشاع

بر اساس قانون همه شرکای یک ملک مشاع به تناسب میزان سهم خود در ملک، در آن مشارکت دارند و به جهت دخل و تصرف در مال مشاع باید اجازه سایر شریکان را داشته باشند. در برخی از مواقع بعضی از مالکین بدون اجازه سایر شرکا، دست به دخل و تصرف در ملک مشاع می‌زنند که در چنین شرایطی باقی شرکا می‌توانند دادخواست مطالبه اجرت المثل ایام تصرف ملک مشاع را به دادگاه تقدیم کنند و از دادگاه تقاضای محاسبه اجرت المثل ایام تصرف ملک مشاع را بکنند. لازم به ذکر است برای مطالبه اجرت المثل ایام تصرف ملک مشاع، باید وقوع تصرف بر خلاف اجازه شریک ثابت شود. در این صورت باید چهار رکن اصلی وقوع این جرم یعنی رکن مادی، رکن معنوی، استمرار در تصرف و علنی بودن تصرف حتما رخ داد باشد تا بتوان دعوی حقوقی برای آن مطرح کرد. برای موفقیت در این دعوی توصیه می‌شود از وکیل متخصص و باتجربه اجرت المثل ملک مشاع کمک گرفته شود.

محاسبه اجرت المثل ملک

همانطور که گفته شد اگر مالک یک ملک از تصرف ملک خود توسط شخص دیگری ناراضی باشد، شخص متصرف باید اجرت المثل ایام تصرف را به مالک یا صاحبان ملک پرداخت کند. مهم‌ترین نکته در تعیین و محاسبه اجرت المثل اموال این است که این مبلغ، بسته به عوامل مختلفی از قبیل شرایط موجود، نحوه استفاده، مدت زمان تصرف و نوع مال بستگی دارد. تعیین دقیق میزان اجرت المثل می‌تواند بر حسب عرف موجود و یا با ارائه دادخواست، در دادگاه انجام شود. بدین جهت، برای محاسبه اجرت المثل اموال، نمی‌توان مبلغ دقیقی را مشخص کرد. در تعیین میزان اجرت المثل ایام تصرف، نظر کارشناس از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع میزان مبلغ مورد مطالبه به موجب نظریه کارشناسی تعیین می‌شود. کارشناس بر اساس پارامترهایی نظیر مساحت ملک، قدمت ساختمان، نوع کاربری، موقعیت جغرافیایی، کیفیت نقشه و همچنین با توجه به قیمت اجاره معمول در منطقه، نظریه کارشناسی را تنظیم می‌کند. در مورد دعاوی گوناگون از جمله مطالبه اجرت المثل ایام تصرف ملک، نظریه کارشناسی در چندین مرحله قابل اعتراض است.

 اجرت المثل ایام تصرف از چه زمانی شروع می‌شود؟

 مراحل مطالبه اجرت المثل ایام تصرف ملک از حقوق قانونی مالک مال شناخته شده و شخص متصرف مجبور به پرداخت مبلغ آن است. از جمله سوالاتی که در این خصوص، برای افراد مطرح می شود این است که اجرت المثل ایام تصرف از چه زمانی آغاز خواهد شد؟

 در خصوص شروع زمان پرداخت اجرت المثل ایام تصرف، در مواردی که تصرف عدوانی بوده است، باید این نکته را بیان کرد که بر اساس تبصره ماده 165 قانون آیین دادرسی مدنی، دادگاه متصرف عدوانی را به پرداخت اجرت‌ المثل زمان تصرف نیز محکوم می‌کند. بنابراین، زمان آغاز و خاتمه پرداخت اجرت المثل ایام تصرف، تاریخ شروع و پایان تصرف عدوانی است. برای مثال، مطابق با ماده 494 قانون مدنی، اجرت المثل ایام تصرف در مواردی که مستاجر عین مستاجره را بدون اذن مالک مدتی در تصرف خود نگاه دارد، از زمانی است که قرارداد اجاره منقضی می شود. در مواردی که برای اجاره بها، اجرت المسمی در نظر گرفته شده و مدت اجاره منقضی گردیده، مستاجر مطابق با ماده قانونی اجرت المثل ایام تصرف و قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 56 مکلف است اجرت‌ المثل را به میزان اجرت‌ المسمی آخر‌ هر ماه اجاری، ظرف ده روز به موجر یا نماینده قانونی او بپردازد. 

مدارک لازم برای مطالبه اجرت المثل ملک

برای طرح دعوی حقوقی مطالبه اجرت المثل نیز باید مدارک مشخصی به دادگاه ارائه شود که شامل مواردی همچون تصویر اصل سند مالکیت، تصویر اجاره نامه و تصویر نظریه کارشناس می‌شود. همچنین علاوه بر مدارک گفته شده، ارائه کارت ملی برای احراز هویت و رسید پرداخت هزینه دادرسی نیز الزامی است. در صورت عدم وجود مدارک ذکر شده می‌توانید یکی از موارد زیر را به دادگاه ارائه کنید:

  • شهادت شهود و مطلعین
  • تحقيقات محلي
  • معاينه محلي
  • درخواست جلب نظر کارشناس
  • درخواست استعلام
  • شماره پرونده استنادي
  • باقی ادله و مستندات

جمع‌‎بندی

 در این نوشته سعی کردیم تا مفهوم و معنی اجرت المثل ملک و شرایط مطالبه آن را برای شما شرح دهیم. همچنین عنوان شد که میزان اجرت المثل بر چه اساسی تعیین می‌شود. شما هر زمان به سوالی درباره اجرت المثل ملک و طرح دعوی حقوقی برای آن برخورد کردید می‌توانید با موسسه وکلای علیرضا قدیری با چندین سال تجربه در زمینه وکالت به صورت حضوری در میان بگذارید همچنین می‌توانید به صورت تلفنی و از ساعت ۹ صبح تا ۹ شب با موسسه وکلای علیرضا قدیری ارتباط گرفته تا در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ سوالات حقوقی و کیفری خود را دریافت کنید.

سوالات متداول

1.  اجرت المثل ملک چیست؟

اجرت المثل ملک، مبلغی است که توسط قاضی، به دلیل استفاده از ملک دیگران، تعیین می‌شود و مجرم لازم است تا این مبلغ را به مالک یا صاحبان ملک پرداخت کند.

2.اجرت المثل ایام تصرف از چه زمانی آغاز می‌شود؟

مدت زمان اجرت المثل ایام تصرف در خصوص موضوعات مختلف متفاوت است.

3. چه عواملی بر محاسبه اجرت المثل اموال تاثیر می‌گذارد؟

عوامل مختلفی از قبیل شرایط موجود، نحوه استفاده، مدت زمان تصرف و نوع مال بر میزان و جدول محاسبه اجرت المثل ایام تصرف، تاثیر گذار است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو وقت مشاوره