کلاهبرداری در اجاره و رهن

کلاهبرداری در اجاره و رهن

کلاهبرداری در رهن و اجاره ملک، یکی از اتفاقات پرتکرار است که در زمینه املاک مسکونی، تجاری، زراعی و امثال آن اتفاق می‌افتد. مهم‌ترین دلایل وقوع کلاهبرداری را می‌توان بی‌اطلاعی مردم از قوانین، ساده‌اندیشی و اعتماد بی‌جا نسبت به دیگران به حساب آورد. این در حالی است که کلاهبرداری‌های انجام‌ شده در حوزه زمین و مسکن، تعداد قابل‌توجهی از پرونده‌های دادگاه‌‎های امروزه را به خود اختصاص داده‌اند. یکی از شایع‌ترین انواع کلاهبرداری‌های ملکی، همین جرم کلاهبرداری در رهن و اجاره ملک است و اغلب افراد هیچ تصویر روشنی از آن در ذهن ندارند که از طریق رهن دادن یا اجاره دادن یک ملک هم کلاهبرداری کرد. در راستای آگاه شدن از انواع کلاهبرداری‌ در رهن و اجاره وکیل مشهد می‌تواند راهنمای مناسبی برای شما باشد چراکه وکلا با توجه به دانش و تعدد جرایمی که تجربه کرده‌اند می‌توانند در تشخیص این موارد بسیار دقیق بوده و چراغ راه شما باشند.

کلاهبرداری در اجاره و رهن

کلاهبرداری در اجاره و رهن چگونه رخ می‌دهد؟

کلاهبرداری در رهن و اجاره ملک، جرمی است که در آن فرد کلاهبردار با بهره‌گیری از روش‌های فریبکارانه‌ای نظیر اجاره یا رهن هم‌زمان یک ملک به چند نفر، رهن یا اجاره توسط سند جعلی، رهن و اجاره با وکالت‌نامه جعلی و سایر موارد مشابه، صورت می‌گیرد. در هر یک از جرایمی که ذکر شد، با کلاهبردار بر اساس ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری رفتار خواهد شد. بنابراین زمانی جرم کلاهبرداری صدق می‌کند که کلاهبردار با توسل به امور متقلبانه همچون جعل سند، مال افراد دیگر را از راهی غیر مشروع از چنگ‌ آن‌ها در بیاورد. ضروری است بدانید که پیگیری این جرم به دانش حقوقی و تجربه کاری فراوان در امور کیفری نیاز دارد. به همین جهت وکیل ملکی در مشهد می‌تواند در روند پیچیده شکایت از کلاهبرداری ملکی به افراد مال باخته کمک کننده باشد. برای آن‌که بدانید وکیل ملکی کیست و چه اقداماتی را می‌تواند در این راستا برای شما انجام دهد باید بدانید که این دسته از وکلا به خوبی با مراتب کلی قوانین ملک و انتقال سند آشنا هستند و در صورتی که مشکلی برای شما ایجاد شود می‌توانند در طرح شکواییه و طی کردن مراحل قانونی به شما کمک کنند.

روش‌های کلاهبرداری در اجاره و رهن

انواع کلاهبرداری ملکی با روش‌ها و جزئیات متفاوتی به وقوع می‌پیوندد. که دانستن تمام آن‌ها از حوصله شما خارج است اما به‌طورکلی عمده‌ترین شیوه‌های کلاهبرداری از طریق رهن دادن یا اجاره ‌دادن ملک توسط شخص کلاهبردار را در ادامه برای شما توضیح می‌دهیم.

  • اجاره یا رهن همزمان ملک به چند نفر

در این مورد مالک پس از دریافت مبلغ رهن و پیش پرداخت، اقدام به اجاره دادن ملک به فرد دیگری می‌کند. این مشکل زمانی پیش می‌آید که قرارداد را در سامانه املاک ثبت نکرده باشید و کد رهگیری نگرفته باشید. بنابراین در اینگونه موارد مالک از ثبت قرارداد با کد رهگیری خودداری می‌کند و تمایل به نوشتن قرارداد دستی دارد.

  • اجاره دادن ملک با سند جعلی

بدین صورت که کلاهبردار با ایجاد یک سند جعلی، اقدام به اجاره دادن ملکی می‌کند که متعلق به فرد دیگری است. برای پیشگیری از این مشکل حتما قبل از عقد قرارداد، اطلاعات هویتی مالک و ملک را مطابقت دهید. در این مورد نیز تحصیل مال نامشروع از طریق انجام عملیات متقلبانه انجام شده است؛ بنابراین شخص کلاهبردار، علاوه بر مجازات کلاهبرداری باید مجازات جعل سند را تحمل کند.

  • اجاره دادن ملک با وکالتنامه جعلی یا منقضی شده

واگذاری رهن و اجاره با وکالتنامه در قراردادهای اجاره، یک امر رایج است؛ ولی وکالتنامه باید پیش از قراردادنویسی استعلام شود تا اعتبار وکالتنامه و حدود اختیارات وکیل مشخص شود. بی توجهی به این مسئله سبب می‌شود شما با فردی قرارداد ببندید که اصلا صلاحیت و اجازه‌ اجاره دادن ملک را ندارد. از طرفی اعطای وکالت می‌تواند به صورت بلاعزل یا مدت دار باشد. اگر وکالت مدت دار باشد، یعنی صرفا تا تاریخ ثبت شده در وکالتنامه اعتبار دارد و بعد از آن تاریخ، منقضی می‌شود. پس هنگام عقد قرارداد حتما باید به تاریخ اعتبار وکالتنامه توجه کنید.

  • اجاره یا رهن ملک از طریق سایت‌های اینترنتی

با افزایش استفاده کاربران از فضای مجازی و رواج ارائه‌ی خدمات به‌ صورت الکترونیکی، امکانی ایجاد شده تا افراد با استفاده از این بستر، فایل‌های ملکی خود را به اجاره واگذار کنند. اما مشکل از جایی به‌وجود می‌آید که کلاهبرداران با قیمت‌های ارزان اقدام به تبلیغات می‌کنند و با ترغیب افراد، بدون اقدام به عقد اجاره نامه، پیش پرداخت را دریافت کرده و بعد ناپدید می‌شوند. اما موارد کلاهبرداری در اجاره و رهن، صرفا به این موارد گفته شده ختم نمی‌شود و احتمالات دیگری نیز هم وجود دارد.

کلاهبرداری در اجاره و رهن

مجازات جرم کلاهبرداری در اجاره و رهن

هر کسی که با استفاده از شیوه‌های فریبکارانه گفته‌شده نسبت به بردن مال افراد اقدام کند، مجازات او بر اساس ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری به نحو زیر تعیین می‌شود:

1.   رد اصل مال به صاحب آن؛ یعنی اگر از فرد قربانی 100 میلیون تومان گرفته است، باید دقیقاً همان مبلغ را به او بازگردد.

2.   حبس از 1 تا 7 سال

3.   جزای نقدی معادل مال اخذ شده

چنانچه کلاهبردار خود را مامور دولت یا کارمند یکی از قوای سه‌گانه معرفی کند، جرم خود را از طریق انتشار آگهی در رسانه‌های جمعی مثل روزنامه و … انجام دهد یا واقعاً کارمند یکی از نهادهای دولتی و انقلابی باشد، مجازات او تشدید (بیشتر) خواهد شد. به این صورت که میزان حبس به 2 تا 10 سال افزایش می‌یابد. علاوه بر این، اگر کارمند دولت باشد به دوری دائمی از خدمات دولتی نیز محکوم می‌شود.

علاوه بر مجازات­‌های اصلی یاد شده، مرتکب به حکم ماده ۲۳ قانون مجازات اسلامی به محرومیت از حقوق اجتماعی برای مدت حداکثر ۲ سال محکوم می‌شود. حقوق اجتماعی به مواردی گفته می‌­شود که اصولا هر عضوی از اجتماع در حالت عادی از آن‌ها برخوردار است و یا حق برخورداری از آن‌ها را داراست، این حقوق که با حکم قانون­گذار برای دوره‌­های زمانی مشخص می‌­تواند از وی سلب شود، موضوعاتی همچون اشتغال به کلیه مشاغل، اقامت در محل مورد علاقه، اجازه رانندگی، اجازه در داشتن دسته چک، اجازه خروج از کشور و دیگر مصادیق است.

محرومیت از این حقوق به این معناست که شخص دیگر نمی‌­تواند از کشور خارج شود و یا آن که به برخی از مشاغل بپردازد و یا اجازه رانندگی داشته باشد. محکمه صالح به رسیدگی می­‌تواند ضمن رای اصلی به یک یا چند مورد از مجازات‌­های تکمیلی فوق نیز حکم دهد.

مورد دیگر آن که طبق ماده ۳۶ قانون مجازات اسلامی، حکم محکومیت قطعی در جرائم موضوع این نگارش برای یک مرتبه در یکی از جراید محلی منتشر می­‌شود. 

جمع بندی

در این مقاله بررسی کردیم که کلاهبرداری در رهن و اجاره چیست و به چند دسته تقسیم می‌شود. کاهبرداری‌های ملکی علی‌رغم قوانین سفت و سختی که در این حوزه وجود دارد بسیار گسترده است و راه‌های فراوانی وجود دارد تا افراد متقلب اموال مردم عادی را از چنگ آن‌ها در بیاورند. همانطور که گفتیم راه‌هایی وجود دارد تا از این کلاهبرداری‌ها جلوگیری کرد. بدین جهت شما می‎‌توانید با موسسه حقوقی علیرضا قدیری مراجعه کرده و تمام موارد قرارداد خود را با این وکیل با تجربه و متخصص بررسی کنید. همچنین در صورتی که امکان مراجعه حضوری را ندارید می‌توانید از ساعت ۹ صبح تا ۹شب با شماره ۰۹۱۵۵۹۰۹۵۴۹ تماس بگیرید و مشکلات حقوقی و کیفری خود را مطرح کنید تا پاسخ جامعی برای آن‌ها دریافت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو وقت مشاوره