تفاوت تفکیک ملک و افراز ملک

تفکیک ملک یعنی چه؟

تفاوت تفکیک ملک و افراز ملک چیست؟ تفاوت را بیان کرد که تفکیک ملک تنها شامل تقسیم بندی ملک است اما افراز ملک مشمول جداسازی مشاعات به همراه دادن آن به مالکان می‌شود.

 افراز به معنای جدا کردن چیزی از دیگری است و در واقع تفکیک سهم هر یک از شرکای ملک است و به معنای استقلال بخشیدن به مالکیت مشترک از طریق اعطای هر بخش از مال مشترک به یکی از شرکا است. اما در نقطه مقابل افراز که امری اجباری محسوب می‌شود تفکیک ملک قرار می‌گیرد که تفکیک ملک به این معنی است که مالک تصمیم بگیرد بخش‌های مختلف ملک خود را نظیر مشاع و یا غیر مشاع را به چند بخش تقسیم کند. دانستن تمام این قوانین و تفاوت‌ها، تنها از عهده وکیل مشهد با دانش، تجربه و تخصص کافی بر می‌آید و می‌تواند راهنمای مناسبی در این زمینه برای شما باشد.

افراز ملک یعنی چه؟

افراز ملک یعنی چه؟

برای آن‌که بدانید افراز ملک چیست باید گفت افراز ملک به جدا کردن یک ملک مشترک و دادن قسمتی از آن ملک مشترک به یکی از شرکا گفته می‌شود. در افراز اموال منقول و غیر منقول بین شرکا از هم جدا می‌شود که به دو گونه افراز اجباری و افراز به تراضی قابل تقسیم است. در افراز اجباری طرفین به دستور مقام قضایی و یا حکم اداره ثبت مجبور به جداسازی مال مشاع می‌شوند اما در افراز تراضی طرفین به خواست خود و با مراجعه به اداره ثبت این کار را انجام می‌دهند. در هرصورت افراز ملک نیاز به حکم دادگاه دارد و مرجع حل اختلافات ناشی از آن دادگستری است. در مرحله اول برای افراز ملک باید قابلیت افراز آن توسط اداره ثبت محل ملک مورد بررسی قرار بگیرد و ثابت شود. پس از انجام عملیات نقشه برداری و معاینه محلی قابلیت افراز ملک به اطلاع شرکا می‌رسد و یک مهلت ده روزه جهت اعتراض آن‌ها در نظر گرفته خواهد شد. در صورت عدم اعتراض شرکا عملیات افراز ملک انجام می‌شود. این نکته را باید بدانید که پس از مهلت زمان ذکر شده و تنظیم صورت‌جلسه امکان اعتراض برای شرکا وجود نخواهد داشت. وکیل ملکی در مشهد به پشتوانه سالیان سال کسب تجربه در این زمینه اطلاعات و دانش کافی در این زمینه افراز ملک را دارد که می‌تواند حلال مشکلات شما باشد.

تفکیک ملک یعنی چه؟

تفکیک ملک یعنی چه؟

تفکیک ملک برای مجزا شدن قطعات به منظور فروش از سوی صاحب آن انجام می‌شود و بر اساس آن ملک به قطعات کوچک‌تر تقسیم شده و به قطعات شماره‌های جدید؛ اما فرعی داده شده و سند اولیه باطل می‌شود. برای مثال صاحب یک زمین به متراژ ۱۰۰۰۰ متر قصد دارد آن را به قطعات ۱۰۰۰ متری تقسیم کند این اقدام در اصطلاح حقوقی تفکیک نامیده می‌شود. شرایط تفکیک ملک با افراز کمی متفاوت است چرا که تفکیک ملک با رضایت و تفاهم کامل مالکان مشاع انجام می‌شود درحالی که هدف از افراز قطع حالت اشتراک به دلیل عدم تفاهم و وجود اختلاف بین شرکا است. همچنین این نکته را باید بدانید که ‌تمام مراحل و عملیات‌های تفکیک ملک در اداره ثبت انجام می‌شود و بعد از آن صورت‌‌جلسه تفکیک ملک تنظیم می‌شود. این صورت‌جلسه شامل موارد و اطلاعاتی همچون حدود مساحت قطعات جدا شده (به منظور انتقال و به صورت قطعات مفروزی جهت صدور سند مالکیت برای قطعات) و تنظیم تقسیم‌نامه است. 

تفاوت تفکیک ملک و افراز ملک

در حالت کلی تفکیک و افراز ملک هر دو مورد جزو موارد حقوقی مربوط به ملک هستند اما با این تفاوت که هر کدام برای اجرا و قرار گرفتن در دستور کار دارای شرایطی خاص هستند که در ادامه به توضیح و بررسی هر یک از آن‌ها می‌پردازیم.

در وهله اول وجه تفاوت افراز با تفکیک ملک از این جهت است که افراز ملک تنها در مورد ملک مشاع انجام پذیر است اما در حالت تفکیک، ملک می‌تواند به‌صورت مشاع یا مفروز باشد.

علاوه بر این در افراز ملک هر یک از شرکای ملک مشاع، سهم خود را به نسبت میزان مالکیت آن ملک به صورت مشخص شده دریافت می‌کند. بنابراین ممکن است در این زمینه اختلافی بین مالکان بوجود بیاید و باید این اختلافات را در مراجع قضایی پیگیری کنند. اما در تفکیک هیچ‌ تقسیم سهمی رخ نمی‌دهد و صلح در آن جریان دارد، به همین دلیل اختلاف نظری وجود ندارد و پیگیری آن در حوزه اختیارات اداره ثبت قرار می‌گیرد.

همانطور که در قبل توضیح دادیم در افراز ملک مشاع سهم هریک از شرکا از نظر قانونی مشخص شده و به آن‌ها داده می‌شود و همین امر سبب می‌شود تا حالت مشاع بودن مال از بین برود و مالکیت هر بخش به مالک آن سپرده شود. اما در تفکیک مال مشاع، حالت اشتراکی آن همچنان برقرار خواهد بود و هر کدام از مالکان در هر بخش آن به نسبت سهم مالکانه خود، حق مالکیت دارند.

 مورد بعدی درباره تفاوت افراز و تفکیک این است که موضوع تفکیک ملک جنبه حقوقی ندارد و در حوزه اداره ثبت است در صورتی که برای افراز ملک باید به مراجع قانونی مراجعه کرد و پرونده را برای رسیدگی، در دادگاه به جریان انداخت.

از طرف دیگر اعتراض به نحوه افراز فقط بعد از صادر شدن رای افراز قابل اعتراض است بنابراین اعتراض در روند اجرایی افراز پذیرفته نمی‌شود. اما در فرایند تفکیک ملک اگر کسی در حین روند اجرایی عملیات تفکیک اعتراضی داشته باشد می‌تواند مطرح کند و تا به اعتراض رسیدگی شود، عمل تفکیک متوقف خواهد شد.

در آخر باید گفت که در افراز، ملک مشاع به نسبت سهم هر کدام از مالکان تقسیم می‌شود و الزاماً میزان سهم همه شرکا با یکدیگر برابر نیست. اما در تفکیک مال مشاع، تفکیک به طور معمول بر اساس سهم مالکان انجام نمی‌شود چرا که این تفکیک در جهت سهولت فرایند خرید و فروش و برقراری صلح انجام می‌شود. در اکثر اوقات تفکیک ملک برای فروش آسان‌تر بخش‌های زمین انجام می شود چرا که فروش قطعات کوچک شده زمین راحت تر از فروش تمام متراژ زمین به‌صورت یک‌جاست.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم تا تفاوت افراز و تفکیک ملک و همچنین موارد استفاده از هر دو موضوع را به صورت دقیق برای شما شرح دهیم. به طور کلی افراز و تفکیک ملک شامل موارد پیچیده و قوانین بسیاری می‌شود که تمام افراد از آن‌ها اطلاعات کافی ندارند به همین جهت توصیه می‌کنیم تا این موارد را به موسسه وکلای علیرضا قدیری بسپارید. برای دریافت مشاوره می‌توانید به صورت حضوری به دفتر حقوقی مراجعه کنید اما اگر شرایط مراجعه حضوری را ندارید می‌توانید از ساعت 9 صبح تا 8 شب با شماره ۰۹۱۵۵۹۰۹۵۴۹ تماس بگیرید و مشکلات حقوقی یا کیفری خود را با یکی از با ‌تجربه‌ترین وکلای مشهد در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ملکان هستم، درخدمتتونم!