معامله معارض چیست

معامله معارض چیست

اگر در بین مسائل حقوقی به مفهوم ناشناسی همچون معامله معارض برخورد کردید و با این سوال مواجه شدید که تعریف معامله معارض یعنی چه باید بگوییم زمانی‌که ملک یا مالی از سوی مالک بیشتر از یک بار معامله شده باشد یعنی اگر فردی به هر صورت، ملک یا مالی را به بیش از یک نفر بفروشد، معامله معارض انجام داده است و خریدار نیز مال دیگران را خریده است. انجام معاملاتی مانند معامله معارض نظم جامعه را بهم می زند و موجب از هم گسیختگی روابط مالی افراد می‌شود. به همین دلیل قانون‌گذار با جرم انگاری این عمل و تعیین مجازات تلاش کرده است از وقوع چنین جرایمی جلوگیری کند. اما برخی مواقع دیده می‌شود که پراکندگی قوانین و وجود نظرات حقوقی مختلف موجب سرگردانی محاکم شده است. در این حالت وکیل مشهد کمک می‌کند تا روند پرونده شفاف و سریع‌تر انجام شده و پیچیدگی‌های پرونده برای قاضی واضح‌تر شود.

هر آنچه از معامله معارض باید بدانید

همانطور که اشاره شد معامله معارض به معامله‌ای گفته می‌شود که شخص عین یا منفعتی از مال منقول یا غیر منقول را به موجب سند عادی یا رسمی به دیگری منتقل کند. سپس همان مال را از طریق سند رسمی به شخص دیگری انتقال دهد. بسیاری از افراد هیچ سررشته‌ای در خرید و فروش ملک ندارند. با زحمت فراوان اندوخته ای جمع آوری کرده و برای خرید ملک اقدام می کنند. اما با فریبکاری افراد متقلب سرمایه شان از دست خواهد رفت. در برخی پرونده‌های معامله معارض مشاهده می‌شود که افراد نا آگاه از شخص دیگری می‌خواهند که ملک را برایشان بفروشد و خود نیز برای این کار اقدام می‌کنند. پس از مدتی متوجه می شوند که ناخواسته در جریان یک کلاهبرداری قرار گرفته و به عنوان مجرم تحت تعقیب هستند. به همین دلیل تاکید می‌شود که افراد برای خرید و فروش اموال و به خصوص مسکن به سراغ وکیل حقوقی در مشهد که تخصص و تجربه بالایی در این زمینه دارد بروند و معاملات حقوقی خود را با این وکلا در میان بگذارد.

معامله معارض

جرم معامله معارض چیست؟

در منظر قانون و در اکثر دعاوی حقوقی، معامله معارض در حکم کلاهبرداری دانسته می‌شود و افرادی که دست به معامله معارض می‌زنند مطابق ماده ۱۱۷ قانون ثبت اسناد و املاک کشور مجازات خواهند شد. به موجب این قانون شخصی که معامله معارض انجام دهد به حبس از سه تا ده سال محکوم می‌شود. اما پرسشی که مطرح می شود آن است که تعارض میان سند عادی و سند رسمی چگونه مورد بررسی قرار می‌گیرد؟

 در سال ۱۳۵۱ رای وحدت رویه در این باره صادر شد که در این رای آمده در مناطقی که تنظیم سند رسمی اجباری است به هیچ وجه سند عادی در هیچ یک از محاکم قضایی مورد پذیرش قرار نمی‌گیرد. در نتیجه تعارضی بین سند عادی و رسمی به وجود نخواهد آمد. هر چند سند عادی مورد تایید نیست اما شخص مجرم به مجازات معامله معارض محکوم خواهد شد. ملاک عمل آن است که معامله دوم با سند رسمی انجام شده باشد هر چند که معامله اول با سند عادی یا رسمی انجام گیرد.

در صورتی که معامله اول سند عادی و معامله دوم با سند رسمی باشد طبق رای وحدت رویه معامله دوم تایید میشود. خریدار معامله اول در این باره می تواند برای جبران خسارت به فروشنده مراجعه کند. شایان ذکر است که همچنان در محاکم قضایی در تصمیم گیری چنین پرونده هایی اختلاف نظر وجود دارد و دفاعیات وکیل در صدور رای موثر است. در صورتی که هر دو سند معامله معارض رسمی باشد معامله اول از نظر تاریخ تایید می‌شود. سردفتری که بدون در نظر گرفتن اخطار اداره ثبت معامله را ثبت کرده باشد به مجازات انفصال دائم از شغل خود خواهد رسید. اگر کارمند اداره ثبت تخلف کرده باشد انفصال وی از خدمت به طور موقت خواهد بود.

وضعیت معاملات در فروش معامله معارض

درباره مالک اصلی مال اگر از فروش دوباره مال اطلاع داشته باشد به عبارتی در جرم کلاهبرداری همدستی کرده است. بنابراین مجرم شناخته و به مجازات مقرر خواهد رسید. اما در صورتی که مالک بعد از معامله معارض مطلع شود اما اقدامی نکند به نوعی با مجرم اصلی همکاری کرده است. بنابراین مالک مال به محض اطلاع از معامله معارض باید طی اظهارنامه مالکیت خود را به خریدار دوم اعلام کند. فرصت ارسال اظهارنامه یک ماه است.

دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم معامله معارض، دادگاه کیفری دو است و در ابتدا شخص باید با مراجعه به دادسرا دلایل و مدارک خود را ارائه کند و دادسرا با شروع تحقیقات مقدماتی در صورت احراز مجرمیت، با صدور کیفرخواست، پرونده را برای رسیدگی، به دادگاه کیفری یک ارسال می‌کند.

وضعیت معاملات در فروش معامله معارض

در معامله معارض همیشه اولین معامله قانونی است و به همین علت که در معاملات بعدی، از فروشنده سلب مالکیت شده، سایر معامله‌ها غیر قانونی است و از آن‌جا که در حین معامله، معامله‌کننده باید مالک باشد؛ بنابراین بی‌اعتباری معامله‌های بعدی به این دلیل است که فروشنده در معاملات دوم به بعد، دیگر صاحب ملک نبوده است و معامله‌ای که او انجام داده نیز اعتبار قانونی ندارد.

جمع‌بندی
در این مقاله چیستی معاملات معارض و چگونگی وقوع آن را با یکدیگر بررسی کردیم. در صورتی که  در این زمینه با مشکلی روبرو شدید می‌توانید برای کسب اطلاعات به  یک وکیل حاذق و با تجربه همچون علیرضا قدیری مراجعه کنید. اگر شرایط مراجعه حضوری ندارید می‌توانید از ساعت 9 صبح تا 9 شب با شماره ۰۹۱۵۵۹۰۹۵۴۹ تماس بگیرید و ضمن دریافت مشاوره حقوقی، مشکلات خود را برطرف کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو وقت مشاوره