افراز ملک چیست

افراز ملک چیست

در میان اصطلاحات و مفاهیم حقوقی احتمالا به این سوال برخورده باشید که افراز ملک یعنی چه؟ به جدا کردن سهم مشاع شریک یا شرکا یا به عبارتی دیگر تقسیم مال غیر منقول مشاع، بین شرکا به نسبت سهم آنان افراز ملک گفته می‌شود. در افراز ملک تقسیم براساس سهم هر شریک انجام می‌شود و چون باید سهم هر شریک مشخص شود، ممکن است مرافعه و اختلاف بین شرکاء پیش می آید. بنابراین نیاز به دخالت وکیل مشهد و مراجع قضایی است. وکیل مشهد این توانایی را دارد تا با دانش و تجربه خود روند پرونده را تسریع کند و شما را از زیر و بم قوانین مربوط به افراز ملک مطلع کند.

شما می‌توانید برای دریافت مشاوره حقوقی در زمینه افراز یا حتی تفکیک ملک به موسسه حقوقی علیرضا قدیری مراجعه کنید. علیرضا قدیری یکی از وکلای خبره و با تجربه پایه یک دادگستری است که می‌تواند با در اختیار قرار دادن تجارب خود روند پرونده شما را تسریع کند و از سردرگمی شما جلوگیری کند. برای کسب مشاوره حقوقی کافیست به صورت حضوری مراجعه کنید یا در ساعت‌های 9 صبح تا 9 شب با شماره ۰۹۱۵۵۹۰۹۵۴۹ تماس بگیرید 

هر آنچه از افراز ملک باید بدانید

افراز در لغت به معنای جدا کردن دو چیز از یکدیگر است. اما در اصطلاح حقوقی افراز املاک به شرایطی گفته می‌شود که شریک یا شرکای ملک مشاع، سهم خود را از سایرین جدا کنند. برای تقسیم ملک باید شرکا مالکیت رسمی در ملک داشته باشند. فرایند افراز تقسیم ملک مشاع بین شرکاء یا بر اساس توافقات دوستانه مالکان انجام می‌شود یا در صورت وجود اختلاف بین آن‌ها، افراز ملک بر اساس قوانین و مقررات قانونی انجام می‌شود. مرجع رسیدگی به درخواست افراز بسته به اینکه جریان ثبتی ملک خاتمه یافته باشد یا نباشد متفاوت است. در مواردی که ملک دارای پلاک ثبتی بوده و جریان ثبتی آن خاتمه یافته باشد حتی اگر در دفتر املاک ثبت نشده و سند مالکیت صادر نشده باشد، اداره ثبت محل وقوع آن به درخواست رسیدگی می کند و در مواردی که جریان ثبتی ملک تمام نشده باشد این درخواست در دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک رسیدگی می شود. وکیل ملکی مشهد می‌تواند در تمام مراحل افراز ملک حضور داشته باشد و راهنمای مناسبی برای شما باشد.

افراز ملک مشاع چیست؟

در پاسخ به این سوال که افراز ملک مشاعی چیست، می‌توان گفت در صورتی که شرکای یک ملک، در مورد تقسیم مال مشترک توافق و رضایت داشته باشند، افراز ملک مشاع به صورت تفاهمی و با رضایت انجام می‌شود. در این حالت، طرفین به توافق می‌رسند و زمین مشاع مورد نظر را براساس تقسیم‌بندی مشخص شده به قطعات کوچک‌تر تقسیم می‌کنند. هر شریک به صورت مستقل مالک قطعه زمین خود می‌شود و شراکتی بین آن‌ها وجود نخواهد داشت.

اما در صورتی که شرکا توافق نکنند و اختلاف درباره سهم خود داشته باشند، افراز بدون رضایت و با اختلاف انجام می‌شود. در این حالت، لازم است اختلاف‌ها درباره سهم شرکا توسط مراجع قضایی یا دیگر روش‌های قانونی حل شود. پس از آن، زمین مشترک بر اساس تقسیم‌بندی تعیین شده تقسیم می‌شود و هر شریک مالک قطعه زمین خود می‌شود. در این حالت، شراکت تمام می‌شود و حالت اشاعه وجود نخواهد داشت. بنابراین، مهم است تفاهم و رضایت شرکا در تقسیم مالکیت زمین مشترک است، و در صورت عدم توافق، روش‌های قانونی برای حل اختلاف و تقسیم مالکیت باید پیگیری شوند. چنانچه هنوز تفاوت تفکیک ملک و افراز ملک را نمی‌دانید و قصد دارید اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید، بهتر است مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.

افراز ملک چیست

بررسی مراحل قانونی افراز ملک 

همانطور که می‌دانید افراز ملک نیز مانند سایر فرایندهای قانونی سلسله مراتب و مراحل خود را دارد و مالکین یک ملک باید بر اساس مراحلی که در ادامه گفته می‌شود، پیش بروند.

متقاضی افراز

متقاضی افراز عبارت است از فردی که به عنوان یکی از شرکا در ملک مشاعی، خواستار افراز ملک است و درخواست خود را به اداره ثبت و یا دادخواست خود را به مراجع صالح ارسال می‌کند.

نحوه درخواست افراز ملک

درخواست افراز ملک به درخواست یکی از شرکا صورت می­گیرد و لازم نیست با موافقت سایر شرکا باشد. بر خلاف درخواست تفکیک است؛ زیرا درخواست تفکیک باید توسط تمامی مالکین مشاعی امضا شده باشد و نام و نام خانوادگی آن‌ها را در برگه درخواست بنویسید.

عدم قابلیت افراز

 در صورتی که ملک به دلایل قانونی یا فنی غیرقابل افراز باشد، ممکن است به صورت قضایی مورد بررسی قرار گیرد و در نهایت ملک از طریق دستور دادگاه به فروش برسد.

حفظ مالکیت شرکا

در صورتی که افراز منجر به از بین رفتن مالکیت سهم یکی از طرفین شود، افراز ممنوع است. به عبارت دیگر، حقوق و مالکیت هر یک از شرکا در ملک باید حفظ شود.

گواهی انحصار وراثت و واریز مالیات بر ارث

در ملک‌های مشاعی ورثه­ای، وجود گواهی انحصار وراثت و واریز مالیات بر ارث برای املاک مشاعی متعلق به وراث ضروری است. این گواهی باید به عنوان ضمیمه دادخواست درخواست کننده افراز ملک مشاع ارائه شود.

رای دادگاه

 رای حاصله از دعوای افراز می‌تواند به تنهایی منجر به حل قضیه نشود. در برخی موارد، دادگاه ممکن است به تعیین کارشناسان و برگزاری جلسات توافقی نیز نیاز داشته باشد.

مدارک لازم برای افراز ملک مشاع

 برای افراز ملک مشاع، مدارک زیر مورد نیاز است و شما باید این مدارک را ارائه دهید:

  • برای هر یک از مالکین مشاع، شناسنامه یا کپی آن برای ثبت مالکیت قطعه زمین مورد نیاز است.
  • کارت ملی هر یک از مالکین برای احراز هویت و شناسایی ضروری است.
  • لیست کامل اسامی مالکین مشاع باید در دسترس باشد. این لیست باید شامل نام و نام خانوادگی تمامی مالکین باشد.
  • سند مالکیت اصلی یا کپی آن که تایید می‌کند که ملک مشترک به نام مالکین است، لازم است.
  • کپی سند مشاع مالکیت قطعه زمین مشترک برای ثبت تقسیم‌بندی و افراز قطعات زمین استفاده می‌شود.

چه ملکی غیر قابل افراز است؟

باید به این موضوع توجه داشته باشید که ساختار آپارتمان‌ها، به نحوی است که نمی شود در آن، سهم دقیق هر یک از مالکان را مشخص کرد و امکان جزء جزء کردن و تقسیم آن، به اجزا مساوی و برابر وجود ندارد، بنابراین باید، آپارتمان را غیر قابل افراز به حساب آورد. البته استثنائاتی نیز در این زمینه وجود دارد که گاهی آپارتمان را تبدیل به ملکی  قابل افراز می‌کند. برای مثال در شرایطی که موقعیت آپارتمان، از حیث لوله کشی و مساحت، به نحوی باشد که بتوان، سهم دقیق هر مالک را مشخص کرد و آپارتمان را به گونه‌ای تقسیم کرد که هر یک از مالکان، از سهم و اجزای برابری برخوردار باشند، آپارتمان ملک مشاع قابل افراز است. 

صدور سند مالکیت پس از افراز

اگر پس از درخواست افراز در اداره ثبت، رای بر قبولی افراز صادر شود، ملک مورد نظر نسبت به سهم متقاضی ملک تقسیم می‌شود و بقیه ملک به حالت مشاع باقی می‌ماند. پس از صدور رای بر افراز و در صورت عدم اعتراض یا اعتراض و تایید رای در دادگاه، واحد ثبتی به درخواست متقاضی اقدام به صدور سند مالکیت تک برگ مفروزی به نام او می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ملکان هستم، درخدمتتونم!