قرارداد و 8 نکته که برای تنظیم آن باید بدانید

با گسترش مراودات و مبادلات مالی بین مردم و بعضا عدم فرصت کافی برای مشاوره با وکیل، ضروریست نکات اولیه ای را در موقع نگارش فسخ قراردادها رعایت نماییم تا از آسیب های احتمالی ناشی از بی توجهی و اهمال در تنظیم قرارداد مصون و محفوظ بمانیم. ذیلا نکاتی که عمدتا در هر قراردادی اعم از بیع، اجاره و رهن، مشترکا قابل استفاده بوده و باید مراعات گردد عنوان شده است.

جهت تنظیم قرارداد چه نکاتی را باید رعایت کرد ؟

1- احراز سمت طرفین و مالکیت آنها

ضروریست در صورتی که قرارداد مالی با شخصی می بندیم، سمت او برایمان محرز گردد و در صورتی که ادعای مالکیت دارد مستندات مالکیت ازجمله سند مالکیت وی محرز گردد یا اگر محلی را به شخصی اجاره می دهیم حتما با ملاحظه اسنادهویتی وی، صحت نام و نام خانوادگی وی را احراز نماییم، بخصوص در شرایط کنونی که ممکن است افرادی با هویتی جعلی، محلی را برای اعمال غیرقانونی اجاره نمایند و بعد از اقدامات خود محل را ترک نمایند و عواقب آن می تواند گریبان مالک را در برگیرد.ملاحظه کارت ملی و سایر اسناد هویتی و بعلاوه داشتن معرف، راهکار شناخت هویت اشخاص می باشد.

2- اخذ گواهی انحصار وراثت مالکین :

در صورتیکه در معاملات، ورثه طرف شما هستند، جهت تنظیم قرارداد ضروریست گواهی انحصار وراثت را ملاحظه نمایید  و الا ممکن است با موضوع فروش مال غیر مواجه شوید.

3-وجه التزام ناشی از تخلف :

به ضمانت اجراهای تخلف از مفاد قرارداد دقت لازم را بنمایید و آنها را جدی بگیرید، هم در مواردی که به نفع شماست و هم در مواردی که علیه شماست. ضمانت اجرا اگر مناسب قرارداد و معادل خسارات ناشی از تخلف قراردادی نباشد، ممکن است شخص را وسوسه نماید تا از اجرای مفاد قرارداد طفره برود.بنابراین ضمانت اجرا باید به میزانی باشد که اجرای قرارداد را ضمانت نماید و برای شخص، ایجاد انگیزه در تخلف قرار دادی را به حداقل برساند.

4-ملاحظه مجوزات :

در صورتیکه قرارداد و معامله مبتنی بر مجوزی باشد، ضروریست صحت مستندات مربوط به مجوز و معتبربودن آن از مبادی صادرکننده، استعلام و راستی آزمایی گردد، زیرا بسیاری از مجوزات مقید به زمان بوده و ممکن است در زمان قرارداد، اعتبار خود را از دست داده باشد یا ممکن است مجوزات مقید به شرطی باشد که در زمان قرارداد وجود خارجی نداشته باشد، لذا ضروریست با ارکان صادرکننده مجوز، مشورت لازم صورت پذیرد.

5- افراد ممنوع المعامله :

از ممنوع المعامله بودن طرف قرارداد اطمینان حاصل نمایید.در مواردی افرادی بعلت ورشکستگی یا کهولت سن و بیماری محجور محسوب می گردند. معامله با افراد محجور بلااثر می باشد.عذر عدم اطلاع از محجور بودن طرف معامله هم در قوانین ما پذیرفته نیست، لذا ضروریست از سلامت طرف معامله و ممنوع المعامله بودن شخص مطمئن گردید و الا ممکن است بعد از چندین سال با حکم ابطال معامله مواجه گردید و خسارتی جبران ناپذیر گریبانتان را بگیرد.

6- درج شماره حساب جهت واریز وجه :

وجوه پرداختی برای طرف معامله را صرفا بحساب خودش واریز نمایید، مگر اینکه کتبا به شما واریز به حساب دیگری را اعلام نموده باشد.بسیاری از دعاوی مطروحه در محاکم بر سر عدم واریز وجه بحساب ذینفع می باشد، لذا شایسته است که مبالغ طی اسناد معتبربانکی دارای نام و مشخصات ذینفع پرداخت گردد که بعدا در صورت نیاز، قابل استناد باشد.

7-اخذ نسخه قرارداد :

ضروریست نسخه مربوط به خودتان را فی المجلس تحویل بگیرید.به هیچ وجه بدون حضور طرف و در مجلس واحد، اقدام به امضاء اسناد نکنید. بلکه به محض امضاء طرفین نسخه خودتان را مطالبه نمایید و بدون دریافت نسخه خودتان به هیچ وجه از محل انعقاد قرارداد خارج نشوید.

8- مشاوره با وکیل قبل از انعقاد قرارداد :

پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. با کمی هزینه در موقع انعقاد قرارداد، حضور یک وکیل یا یک کارشناس در امر قرارداد را مطالبه نمایید، زیرا در هرصورت ممکن است موضوعی از چشم و قلم شما بیفتد که خسارات جبران ناپذیری بوجود می آورد، در حالیکه با پرداخت یک هزینه مناسب می توانید از آن پیشگیری نمایید.

نگارش محتوا : علیرضا قدیری – وکیل پایه یک دادگستری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو وقت مشاوره