همانطور که میدانید سرقت به دو نوع حدی و تعزیری تقسیم میشود. در جواب اینکه تفاوت سرقت حدی و تعزیری چیست باید گفت که سرقت تعزیری، شامل مجازات حد، قصاص يا ديه نمیشود و به منظور قانون در موارد ارتکاب محرمات شرعی يا نقض مقررات حکومتی، تعيين و اعمال میشود. نوع، مقدار، كيفيت اجرا و مقررات مربوط به تخفيف، تعليق، سقوط و ساير احكام تعزير به موجب قانون، تعيين می شود. در نقطه مقابل سرقت حدی، نوعی از سرقت است که مصداق، ميزان و كيفيت اجرای آن، در احکام اسلامی از قبل تعيين شده است. اگر در شرایطی بودید که نیاز به دریافت اطلاعات در مورد اینکه سرقت تعزیری و سرقت حدی چه تفاوتی دارند، وکیل مشهد میتواند راهنمای حقوقی مناسبی برای شما باشد. حال اگر این سوال برای شما پیش آمد که تفاوت سرقت حدی و سرقت مستوجب تعزیر چیست و چه مجازات و شرایطی دارند در ادامه این موضوع را برای شما به طور کامل شرح میدهیم.
هر آنچه باید در مورد سرقت حدی و تعزیری بدانید
سرقت حدی و تعزیری هردو اقداماتی غیر قانونی هستند که ارتکاب آن به وسیله برخی از افراد جامعه باعث برهم خوردن نظم عمومی و ایجاد ناامنی میشود. برای آنکه بدانید سرقت حدی چیست باید بدانید احکام و قوانین سرقت حدی با توجه به شرع مقدس و قوانین اسلام مشخص میشود و برای آن مجازاتهای از قبل تعیین شدهای وجود دارد. اما ارتکاب هر یک از این جرائم عملی مذموم و خلاف عرف است که باعث ایجاد ترس و دلهره در جامعه میشود. سرقت تعزیری اما قوانین مشخصی ندارد و با توجه به شرایط و چارچوب انجام جرم، سارقین مجازات میشوند و تنها تفاوت این سرقت با سرقت حدی در شدت مجازات است.
تفاوت سرقت حدی و تعزیری چیست؟
همانطور که گفته شد در صورتی که نوع و نحوه ارتکاب سرقت از نوع حدی یا تعزیری باشد، در برخی موارد تفاوتهایی با هم خواهند داشت. وکیل دعاوی حقوقی میتواند با انتقال اطلاعاتی که در خصوص سرقت حدی و تعزیری دارد به شما کمک شایانی کند چرا که دانستن این تفاوتها میتواند در خصوص پیشبردهای مربوط به این جرایم، بسیار کمک کننده باشد. به همین دلیل در ادامه به بررسی تفاوت های عمده این دو نوع جرم میپردازیم:
شرایط جرم: برای شکل گیری جرم سرقت حدی باید وقوع شرایط ۱۴گانه وجود داشته باشند. در صورت عدم وجود این شرایط، جرم از نوع تعزیری به حساب می آید. پس میتوان گفت که شرایط وقوع این دو نوع جرم نیز، با یکدیگر کاملا متفاوت است.
منشا: منشا این دو نوع جرم نیز کاملا متفاوت است. منشا جرم دزدی حدی قوانین اسلام است و به بیان ساده تر شرایط این جرم در شرع مقدس مشخص شده است. در حالی که منشا و شرایط جرم ربودن مال دیگری که از نوع تعزیری باشد، توسط قانونگذار و براساس مصلحت جامعه در نظر گرفته می شود.
نوع مجازات: تفاوت دیگر این دو نوع سرقت، نوع مجازات آنهاست. دزدیدن مال دیگری از نوع حدی شامل مجازات حدی، و دزدیدن مال از نوع تعزیری شامل مجازات تعزیری خواهد شد. به عنوان مثال مجازات سرقت که به عنوان جرم حدی به حساب بیاید، معمولا شامل مواردی از قبیل قطع دست و پا، اعدام، حبس ابد و …. میشود. در حالی که اگر جرم از نوع تعزیری به حساب بیاید، مجازات آن در اکثر موارد شامل حبس و ضربات شلاق خواهد بود.
تخفیف در مجازات: مجازات سرقت اگر از نوع حدی باشد، توسط شرع تعیین شده است. در این صورت امکان اعمال هیچگونه تغییری در مجازات مجرم وجود ندارد. اما اگر سرقت از نوع تعزیری باشد، مجازات آن توسط قانونگذار مشخص شده و قاضی میتواند بنا به برخ شرایط و مصلحتها، در مجازات مجرم قائل شود.
مجازات سرقت حدی و تعزیری
مجازات سرقت بسته به نوع و شرایط وقوع جرم کاملا متفاوت است. به صورت کلی مجازاتهای سرقت حدی از قبل در شرع مقدس تعیین شده ولی مجازات جرایم تعزیری مانند سرقت تعزیری توسط دادگاه و قاضی مشخص میشود. در ادامه به بررسی مجازاتهای جرایم تعزیری پرداخته میشود.
مجازات سرقت حدی
مجازات سرقت حدی کاملا به دفعات تکرار بستگی و در صورتی که بین یک تا چهار بار انجام شود مجازات متفاوتی برای آن در نظر گرفته میشود.
- سرقت از نوع حدی مال دیگران، بار اول شامل مجازات قطع چهار انگشت دست راست مجرم میشود. در واقع با قطع این انگشتان تنها کف دست و انگشت شصت باقی خواهند ماند.
- اگر مجرم برای بار دوم مرتکب ربودن مال دیگران شود، به مراتب مجازات او سنگین تر می شود. مجازات مجرم در این مورد قطع پا از ناحیه پایین خواهد بود. در این حالت پا تا ناحیه نصب قدم به طور کلی قطع میشود.
- در صورتی که جرم سرقت برای بار سوم انجام شود، مجرم به مجازات حبس ابد محکوم میشود.
- اگر مجرم برای بار چهارم مرتکب این جرم شود، مطابق قانون حکم اعدام در خصوص او اجرا میشود، حتی اگر مجرم در زندان این عمل را انجام داده باشد.
مجازات سرقت تعزیری
حال شرایط مجازات سرقت تعزیری بسته به نوع وقوع و درجه سرقت مشخص میشود برای مثال اگر جرم ربودن مال دیگری از نوع تعزیری مشدد باشد، مجازات آن حبس از پنج تا بیست سال و تا ۷۴ ضربه شلاق خواهد بود. اما در صورتی که سرقت مال دیگری در صورتی که از نوع تعزیری ساده باشد، شامل مجازات حبس از سه ماه و یک روز الی دو سال و تا ۷۴ضربه شلاق خواهد بود.
شیوه اثبات جرم سرقت در مراجع قضایی
برای اثبات جرم دزدی چه از نوع تعزیری باشد و چه حدی به حساب بیاید، روشهایی وجود دارد. شیوه های اثبات این جرم به شرح زیر است:
- یکی از روشهای اثبات این جرم، سوگند خوردن شاکی است. اگر شاکی دو یا سه مرتبه در دادگاه در خصوص دزدیدی مال توسط متهم، سوگند یاد کند، جرم به اثبات خواهد رسید.
- دومین شیوه اثبات گردیدن این جرم، اقرار می باشد. اگر متهم به شخصه دو مرتبه در دادگاه اقدام به اقرار ارتکاب جرم نماید، سرقت حدی یا تعزیری او در مراجع قضایی به اثبات خواهد رسید.
- دیگر شیوع اثبات نمودن جرم دزدی و متهم نمودن سارق در دادگاه، شهادت می باشد. اگر دو شاهد مرد علیه متهم شهادت دهند، این جرم در دادگاه محرز خواهد شد.
- علم قاضی در اثبات جرم سرقت؛ در آخر همه چیز بستگی به علم قاضی دارد. اگر قاضی بنا بر دانش خود و با بررسی شواهد و مدارکی که وجود دارد، وقوع جرم را تشخیص دهد، سرقت به اثبات خواهد رسید.
جمع بندی
در این مقاله سرقت تعزیری و سرقت حدی و انواع شرایط و مجازاتهای قانونی در نظر گرفته شده برای این دو نوع سرقت را بررسی کردیم. همچنین بیان شد که سرقت تعزیری شرایط متفاوتی با سرقت حدی دارد و حتی مجازاتهای آنها جور دیگری تعیین میشوند شما میتوانید هر زمان به سوالی درباره سرقت تعزیری، سرقت حدی و جرایم دیگر برخورد کردید با موسسه وکلای علیرضا قدیری با چندین سال تجربه در زمینه وکالت به صورت حضوری در میان بگذارید همچنین میتوانید به صورت تلفنی و از ساعت ۹ صبح تا ۹ شب با شماره ۰۹۱۵۵۹۰۹۵۴۹ تماس بگیرید و با مشاوران موسسه وکلای علیرضا قدیری ارتباط گرفته تا در سریعترین زمان ممکن مشکلات حقوقی و کیفری خود را حل کنید. علاوه بر این میتوانید اطمینان حاصل کنید که موسسه وکلای با تجربه و دانشی که در اختیار شما قرار میدهند تا پایان پرونده و حصول نتیجه مورد نظر شما در تمامی مراحل دعاوی حقوقی و کیفری شما حضور خواهند داشت.