رشا و ارتشا چیست

رشا و ارتشا

اگر شما نیز با این سوال مواجه شدید که رشا یا ارتشا چیست باید بدانید که رشا در معنای لغوی به رشوه دادن تلقی می‌شود و به کسی که رشوه بدهد نیز راشی می‌گویند. از طرفی به عمل رشوه گرفتن ارتشا و به کسی که رشوه می گیرد مرتشی گفته می‌شود. در مقابل، حکومت‌‌ها به دلیل اینکه این جرایم را مختل کننده نظم و عدالت در کشور و موجب بی اعتمادی مردم به کشور در نظر دارند، مجازات‌های بسیار شدیدی برای آ‌ن‌ها درنظر گرفتند. اگر شخصی به کارکنان دولتی رشوه و زیرمیزی بدهد هر دو طرف گیرنده و اهداکننده رشوه موجب نقض قانون شده‌اند. بر اساس ماده 3 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، هرگونه اختلاس و کلاهبرداری جرم محسوب می‌شود و دارای مجازات و پیگرد قانونی است. در صورتی که با همچین مسئله‌ای روبه‌رو شدید وکیل در مشهد می‌تواند کمک بزرگی به حل پرسش‌های احتمالی شما بکند.

صفر تا صد آنچه باید در مورد رشا و ارتشاء بدانید

صفر تا صد آنچه باید در مورد رشا و ارتشاء بدانید

حالت‌های محدودی هستند که رشا و ارتشا محسوب می‌شوند و برای اینکه رشا و ارتشا جرم به حساب بیاید لازم است تا شرایط خاصی رخ داده باشد. در وهله اول عمل رشوه گرفتن باید توسط مامورین و مستخدمین دولتی انجام شده باشد و شرایط استخدام رسمی و غیررسمی آن‌ها بی اهمیت است. علاوه بر این دریافت وجه یا سند یا هر اموال منقول و غیر منقول دیگری باید در جهت انجام شدن یا نشدن اقدامی منتصب به سازمان های دولتی انجام شده باشد. شرط بعدی این است که حتما مامور إدارات دولتی وجه، مال یا سند دریافت کرده باشند ضمن اینکه نحوه دریافت آن مهم نیست. مشاوره حقوقی در مشهد جهت شفاف سازی این امر به شما کمک بسیاری خواهد کرد.

 همچنین فرقی نمی‌کند کار انجام شده مربوط به وظایف مامور دولت باشد یا نه، دریافت رشوه در کار انجام شده تاثیر داشته باشد یا نه و حتی عمل درخواستی با حق و حقیقت مطابق باشد یا نه. در صورتی که همچین شرایطی به وقوع بپیوندند، مامور رشوه گیرنده، مجرم محسوب می‌شود و باید بر اساس قانون مجازات شود. از طرف دیگر افرادی که به ماموران دولت رشوه داده‌اند نیز مجرم به حساب می‌آیند و مجازات شامل حال آن‌ها هم می‌شوند.

 حتی در صورتی که در ابتدا مبلغی به عنوان قرض الحسنه یا یا هبه یا صلح اهدا شود و گیرنده با سوء نیست مال یا وجه را دریافت کند، گیرنده با آگاهی از مقام و موقعیت خود سوءاستفاده کرده و با علم به غیر قانونی بودن این امر آن را انجام داده است. در صورتی که پرونده ارتشا به مشکلات ملکی یا سندی گره بخورد وکیل ملکی مشهد در حل آن چاره ساز خواهد بود.

مجازات جرم رشا و ارتشا

مجازات جرم رشا و ارتشا چیست؟

 بر اساس ماده 3 قانون تشدید مامور و مستخدم دولتی که رشوه دریافت می کند بسته به اینکه میزان رشوه دریافتی او چقدر بوده و چه جایگاهی در رده سازمانی داشته است مجازات می شود که میزان مجازات آن بسته به هر مورد متفاوت است و شخص رشوه گیرنده بسته به جرم به حبس از یک سال تا ده سال و انفصال موقت یا دائم و جزای نقدی یا شلاق محکوم خواهد شد. البته با توجه به اینکه میزان مجازات در هر مورد متفاوت است باید در هر مورد بررسی شود.
مجازات رشوه دهنده نیز ضبط مال به نفع دولت، و تحمل حبس از 6 ماه تا 3 سال و یا تا 74 ضربه شلاق است و اگر راشی امتیازی از این طریق بدست آورده باشد نیز لغو خواهد شد. 

در صورتی که میزان رشوه تا پنجاه هزار تومان باشد مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس و شش ماه تا سه سال انفصال موقت و اگر بیشتر از این مبلغ باشد به دو تا ده سال حبس و انفصال دائم از خدمات دولتی و در هر مورد علاوه بر رد وجه یا مال مورد اختلاس به جزای نقدی معادل دو برابر آن محکوم می‌شود.

موارد تخفیف مجازات در ارتشا

موارد تخفیف مجازات در ارتشا

به طور کلی اگر شخص در شرایط ضروری باشد و یا برای حفظ حقوق خود مجبور شده باشد که رشوه بدهد در این صورت از مجازات حبس معاف می‌شود و مالی که رشوه داده است نیز به او باز خواهد گشت و اگر قبل از اینکه جرم کشف شود ماموران را از ارتکاب این جرم آگاه نماید نیز از حبس معاف خواهد شد.در نظر داشته باشد اگر راشی یا رشوه دهنده قبل از اطلاع قانون از جرم رشا و ارتشا ماموران را از وقوع جرم مطلع کنند از ضبط اموال داده شده به عنوان رشوه معاف خواهند شد ولی اگر راشی قبل از کشف جرم اتفاق را به اطلاع ماموران مربوطه نرساند بلکه در ضمن تعقیب با اقرار خود موجبات تسهیل تعقیب مرتشی یا رشوه گیرنده را فراهم کند تا نصف مالی که به عنوان رشوه پرداخت کرده است به او بر می‌گردد. در صورتی که قاضی به واسطه رشوه گرفتن حکم به مجازات بیشتری از مجازات مقرر در قانون داده باشد علاوه بر مجازات رشوه گرفتن به مجازات‌هایی که مورد حکم واقع شده نیز محکوم خواهند شد.

جمع‌بندی

در این مقاله شرایط ارتکاب و مجازات جرم رشا و ارتشا را بررسی کردیم . این دسته از جرم و جرایم جزو مواردی محسوب می‌شود که قانون کشور برای برقراری نظم و عدالت به آن اهمیت بسیاری می‌دهد و قانون، قوانین سفت و سختی نیز برای آن دارد. شما می‌توانید هر سوالی درباره جرم رشوه دادن، رشوه گرفتن و جرایم دیگر را داشته باشید با موسسه وکلای علیرضا قدیری با چندین سال تجربه در زمینه وکالت به صورت حضوری در میان بگذارید همچنین می‌توانید به صورت تلفنی و از ساعت ۹ صبح تا ۹ شب با مشاوران موسسه وکلای علیرضا قدیری ارتباط گرفته تا در سریع‌ترین زمان ممکن مشکلات حقوقی و کیفری خود را حل کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو وقت مشاوره