انواع کلاهبرداری ملکی عبارتند از:
- کلاهبرداری با اسناد جعلی
- کلاهبرداری با دفتر املاک جعلی
- کلاهبرداری به روش انتقال مال غیر
- کلاهبرداری با دادن وعده وام بانکی
- گول قیمت های کاذب مسکن را نخورید.
- از اعتبار اطلاعات آنلاین مطمئن شوید.
- عدم توجه به تبلیغات با وعده های غیرواقعی
کلاهبرداری ملکی یکی از جرایم و فعالیتهای غیرقانونی است که نه تنها در ایران بلکه در تمام دنیا یک مشکل جدی به شمار میآید. این نوع کلاهبرداری به معنای نقلوانتقال مالکیت اموال غیرمنقول بهصورت غیر واقعی و غیرقانونی از یک فرد به فرد دیگر است. در این روش کلاهبرداری افراد سودجو برای کسب سود بیشتر یا بهمنظور بهرهبرداری از داراییهای دیگران، دست به کلاهبرداریهای ملکی میزنند. کلاهبرداران ملکی این جرم را با استفاده از روشهای غیرقانونی متفاوتی انجام میدهند و در اکثر مواقع، از ناآگاهی اشخاص در مورد مسائل حقوقی بهخوبی سوء استفاده میکنند. به همین دلیل اصلیترین راه برای در امان ماندن از کلاهبرداری ملکی، آشنایی با قوانین حوزه املاک و ثبت آن است؛ چرا که این جرایم تأثیرات مخرب فراوانی را به همراه دارند. پس بهتر است قبل از هرگونه خرید ملک پیش فروش، نیمهکار و … با وکیل ملکی مشورت کنید تا به دقت شرایط موجود را بررسی کرده تا در این معاملات متحمل ضرر هنگفتی نشوید.
کلاهبرداری ملکی چیست؟
جرم کلاهبرداری ملکی جزو رایجترین جرایم علیه اموال در دنیا به حساب میآید. در واقع کلاهبرداران ملکی با نیت مجرمانه اموال و سرمایه دیگران را با روشهای به ظاهر قانونی میدزدند. قربانیان این جرم تحت تأثیر حیله و کلاهبرداری مجرم، ناآگاهانه و با رغبت اموال خود را به او تقدیم میکنند و کلاهبردار از اعتماد و اموال قربانی سوء استفاده میکند. اثبات جرم کلاهبرداری کار سادهای نیست و نیازمند دانش حقوقی ویژهای است که وکیل ملکی در مشهد میتواند بهخوبی از پس آن بر بیاید. البته گاهی هم افراد به اشتباه در دام جرم کلاهبرداری ملکی میافتند که در این صورت نیز نیاز به وکیل دارند؛ چرا که این جرم، پیچیدگیها و قوانین مختص به خود را دارد و اطلاع از تمام این قوانین فقط از عهده وکیل زبده و کاربلد بر میآید و تنها یک وکیل با تجربه ملکی میتواند دفاع از اتهام کلاهبرداری را ثابت کند. باید این مورد را بدانید که مجازات کلاهبرداری ملکی هم بر اساس جرم به وقوع پیوسته و شدت آن تعیین میشود.
بررسی انواع کلاهبرداری ملکی
انواع کلاهبرداری در فروش ملک به روشهای مختلفی تقسیم میشود که اطلاع از این روشها سبب میشود تا شما با اطلاعات کامل دست به خرید و انتقال سند اموال ملکی بزنید. البته در برخی مواقع هم شما ممکن است در دام شیادان افتاده باشید و بخواهید چگونگی اثبات بی گناهی در کلاهبرداری را بدانید. در هرصورت اطلاع از نحوههای کلاهبرداری برای شما واجب است.
در ادامه به معرفی روش کلاهبرداری ملکی میپردازیم.
- کلاهبرداری در فروش ملکهای نیمه ساز
میزان کلاهبرداری از طریق فروش املاک نیمهساز، یکی از اولویتهای کلاهبرداران است چون بسیار ساده و آسان میتوانند از آن سود کلانی کسب کنند. فروش آپارتمانها، باغها و ویلاهای در حال ساخت به افراد بیاطلاع و ناآگاه، ترفند کلاهبردارانی است که گاه خود را در قالب متصدی بنگاه مشاور املاک معرفی میکنند. درهرصورت، فرقی ندارد که شخص کلاهبردار از چه شیوهای برای راضی کردن مشتری استفاده میکند؛ مهم این است که در اکثر موارد ساختمانی نیمهکاره را به خریدار نشان میدهد. ازآنجاییکه املاک در حال ساخت و نیمهکاره قیمت کمتری برای خریدار دارند یا میتوان آن را بهصورت اقساط خریداری کرد، گزینه بسیار مطلوبی برای فریب خریداران به شمار میآیند. پس از راضیکردن مشتری مبایعهنامهای با مشتری تنظیم شده و با گرفتن بخشی از پول ملک، فروشنده ناگهان ناپدید میشود. اینجاست که مشتری روزها در پی یافتن و مطالبه وجه خود میدود؛ اما خبری از فروشنده نیست.
- کلاهبرداری از طریق فروش املاک در رهن بانک
از دیگر مصادیق جرم کلاهبرداری، فروش ملکی است که در رهن بانک قرار دارد. ممکن است با خودتان بگویید که چرا فروش ملک در رهن بانک باید یکی از موارد کلاهبرداری باشد؟ مگر میشود به همین راحتی، فردی را کلاهبردار قلمداد کرد؟ در پاسخ باید بگوییم که بر اساس مقررات وضع شده در قانون ثبت اسناد و املاک، هرگونه نقلوانتقال املاک باید توسط اسناد رسمی صورت بگیرد. در واقع، اصل بر این است که مالک ملک، فرد دارای سند رسمی خواهد بود؛ بنابراین، شخصی که مبایعهنامه و قولنامه در اختیار داشته باشد در مواجهه با شخص دارای سند رسمی، مالک محسوب نخواهد شد.
همین قانون باعث شد تا تعداد قابلتوجهی از پروندههای کلاهبرداری ملکی کاسته شود. حال اگر شخصی بخواهد خانهاش را بفروشد بایستی پس از انعقاد مبایعهنامه به همراه خریدار در دفترخانه حاضر شده و سند ملک را به نام خریدار منتقل کند. در اینجا، سردفتر پیش از ثبت سند استعلامهای لازم را اداره ثبت دریافت میکند. چنانچه ملک در رهن بانک باشد یا به دلایل دیگر قابل نقلوانتقال نباشد، سردفتر سند رسمی ملک را تنظیم نخواهد کرد. در این جرم، کلاهبردار از وثیقه بودن ملک چیزی به خریدار نمیگوید، مبایعهنامه ملک را تنظیم کرده و پس از دریافت ثمن معامله، متواری میشود. شخص بزهدیده نیز هنگامی که از تنظیم سند رسمی توسط فروشنده ناامید میشود. او به دادگاه مراجعه کرده و در آن زمان متوجه میشود ملکی را از یک فروشنده متقلب خریده که در واقع در رهن بانک و جزء اموال بانک است.
- کلاهبرداری در رهن و اجاره ملک
از دیگر جرایم رایج در حوزه مسکن، است کلاهبرداری در رهن و اجارۀ ملک است که در اشکال گوناگون همچون اجاره یا رهن ملک به چند نفر و بهصورت همزمان، اجاره و رهن ملک با وکالتنامه جعلی یا منقضی شده، اجاره یا رهن مسکن با سند رسمی جعلی، کلاهبرداری در رهن و اجاره ملک توسط اینترنت انجام میشود. به این خاطر که هر یک از جرایم ذکر شده، شرایط انجام خاص خود را دارند و نحوه وقوع آنها با یکدیگر متفاوت است.
- کلاهبرداری فروش ملک به چند نفر
در دسته از کلاهبرداری، شکل دیگری از کلاهبرداری ملکی رخ میدهد که اتفاقاً از کلاهبرداریهای رایج کشور نیز به شمار میآید. در این جرم، مجرم با توسل به فریبکاری، یک ملک را به چند نفر میفروشد. حال ممکن است این کار را همزمان انجام دهد یا با فاصله. درهرصورت خریداران بعدی زمین و خانه مدتها بعد (در اغلب موارد در زمان فروش ملک به دیگری) متوجه میشوند که ملک خریداریشده دارای چندین مالک است.
- کلاهبرداری از طریق فروش ملک با سند جعلی
در این نوع از کلاهبرداری ملکی، شخص مجرم، سند جعلی زمین، باغ، آپارتمان و… را تلهای برای فریب خریدار قرار میدهد. او با جعل سند ملک، خود را مالک معرفی میکند و خریدار نیز با مشاهده سند ششدانگ، نسبت به خرید متقاعد میشود. در نتیجه، مجرم پس از دریافت تمام مبلغ ثمن معامله، به مقصود خود میرسد و خریدار متحمل ضرر زیادی میشود.
- کلاهبرداری ملکی با ملک مشاع
ملک مشاع، ملکی است که میان دو یا چند نفر مالک دارد. در این حالت، تمام شرکای ملک، مالکین آن محسوب شده و هیچ یک از آنان، مالک تمام آن نخواهد بود. قسمتهای مشترک آپارتمانها مثل پشتبام، راهپله و آسانسور، مثال بارزی در این زمینه هستند. حال اگر یکی از شرکای ملک مشاع، با بهکارگیری اعمال فریبکارانه علاوه بر سهم خود، سهم سایر شرکا را نیز به دیگری بفروشد، مرتکب کلاهبرداری ملکی شده است و میتواند پیگرد قانونی داشته باشد.
راههای جلوگیری از کلاهبرداری ملکی
مهمترین راه برای جلوگیری از کلاهبرداری ملکی و در دام کلاهبرداران ملکی افتادن، اطلاع از قوانین ثبت و ملکی است. کسب این اطلاعات هم به نفع فروشنده و هم به نفع خریدار است. چرا که ارتکاب جرم کلاهبرداری ممکن است هم از سوی خریدار و هم از سمت فروشنده امکان بپذیرد. در این زمینه وکیل ملکی و وکیل حقوقی میتواند کمک بسیاری به شما برای کسب اطلاعات مورد نیازتان بکند و از بسیاری از عناوین کلاهبرداری جلوگیری کند.
کلاهبرداران ملک بیشتر سراغ چه املاکی هستند؟
همانطور که گفته شد کلاهبرداران اکثرا سراغ املاکی میروند که نیمه ساخت، مشاع و یا رها شده باشند. در این صورت فروش آنها با جعل هویت و سند به راحتی امکان پذیر است. همچنین کلاهبرداران ممکن است به مناطقی که شرایط امنیتی ضعیف دارند یا مشکوک به مشکلات حقوقی خاصی هستند، مراجعه کرده و ملکهایی را به قیمتهای پایینتر از بازار عرضه کنند که همین قیمت پایین سبب ایجاد طمع در خریداران برای سرمایهگذاری میشود. غافل از اینکه این یک دام برای تصاحب پول آنهاست.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی کلاهبرداری ملکی پرداختیم و گفتیم این جرم از آن دسته جرایمی است که باید قبل از خرید هر ملکی درباره آن اطلاعات کسب کنید. به همین دلیل انواع کلاهبرداری ملکی را برای شما شرح دادیم تا این موضوع پر اهمیت برای شما تفهیم شود.
شما میتوانید برای دریافت پاسخ سوالات خود در مورد کلاهبرداری ملکی و اطلاع از قوانین شرایط آن روی موسسه وکلای علیرضا قدیری حساب باز کنید و سوالات خود را به صورت حضوری با مراجعه به دفتر وکالت و تلفنی با تماس با شماره ۰۹۱۵۵۹۰۹۵۴۹ از ساعت 9 صبح تا 9 شب بپرسید.