به اجرا گذاشتن سفته از طریق مراجع قضایی دادگستری به این صورت است که دارنده سفته میتواند تا ۱۰ روز پس از سررسید، به اداره واخواست دادگستری مراجعه و وجه سفته را به صورت قانونی و رسمی مطالبه نماید.
سفته نوعی سند مالی است که به وسیله آن امضا کننده تعهد میدهد مبلغی را در زمانی مشخص و به صورت عندالمطالبه، در وجه حامل پرداخت کند. با وجود اینکه این سند مالی بسیار رایج است در برخی موارد صادر کنندگان و دارندگان سفته از قوانین و مقررات حاکم بر آن آگاهی چندانی ندارند و حتی ممکن است دارنده در زمان معین شده برای وصول مبلغ سفته مراجعه کند اما مبلغ آن توسط صادر کننده پرداخت نشود، در این شرایط وکیل مشهد میتواند شما را از نحوه وصول یا اجرا گذاشتن سفته که میتواند به دارنده برای دریافت مبلغ سفته کمک کند، مطلع کند.
بررسی نحوه به اجرا گذاشتن سفته
چگونگی اجرا گذاشتن سفته پیچیدگی خاصی نسبت به اجرا گذاشتن چک ندارد و این امکان برای دارنده سفتهای که مبلغ طلبکاری او تسویه نشده وجود دارد تا بهطور قانونی در جهت اجرا گذاشتن سفته اقدام کند و نزد مقامات قضایی سفته خود را به اجرا بگذارد. با صدور واخواست ابلاغیه و ارسال آن به متعهدان، صادرکننده سفته و ضامنین آگاه میشوند که فرد طلبکار، جهت وصول طلب خود اقدامات قانونی انجام داده است. برای نوشتن دادخواست و همچنین اطلاع از مراحل ارسال ابلاغیه، تجربه وکیل حقوقی در مشهد میتواند به تسریع روند شما کمک کند.
شرایط به اجرا گذاشتن سفته به این صورت است که باید مهلت قانونی اجرا گذاشتن سفته را در نظر گرفت. یعنی اگر دارنده سفته با تاریخ معین در تاریخ سر رسید سفته مراجعه کرد و وجه سفته پرداخت نشد تا ۱۰ روز از تاریخ سر رسید سفته فرصت دارد جهت اجرا گذاشتن سفته اقدام کند، در حالتی هم که سفته عندالمطالبه باشد، دارنده میتواند ظرف یکسال از تاریخ صدور برای مطالبه وجه آن اقدام کند. اگر با عدم پرداخت مواجه شود مطابق ماده ۷۰۹ قانون آیین دادرسی مدنی باید این موضوع از طریق اظهارنامه به بدهکار ابلاغ شود و پس از آن تا ۱۰ روز پس از ابلاغ اظهارنامه برای واخواست اقدام کند. نحوه مطالبه سفته حسن انجام کار اما با سفته معمولی متفاوت است و مطالبه وجه آن تنها در حالتی رخ میدهد که کارگر به کارفرما خسارتی وارد کرده باشد.
آشنایی با مراحل اجرا گذاشتن سفته
مراحل اجرا گذاشتن سفته نیز مانند اجرا گذاشتن چک مراحل مشخص و از پیش تعیین شدهای دارد. معمولا قبل از به اجرا گذاشتن سفته باید بدانید که مطالبه وجه سفته چیست و سپس برای به اجرا گذاشتن آن اقدام کرد. برای مطالبه وجه سفته میتوان از دو راه مختلف اقدام کرد.
1. از طریق اجرای اسناد رسمی
در صورتی که دارنده با رعایت قواعد قانونی اقدام به واخواست سفته کرده باشد، میتواند به اجرای اسناد رسمی واقع در اداره ثبت مراجعه و توقیف اموال و وصول طلب خود را از صادرکننده، پشت نویس و ضامن درخواست کند.
2. از طریق مراجع قضایی دادگستری
اگر دارنده سفته اقدام به واخواست سفته کرده باشد و بخواهد از طریق مراجع قضایی آن را به اجرا بگذارد، میتواند ظرف مدت یکسال برای اجرای سفته از طریق دادگاه اقدام کند، در غیر این صورت پس از گذشت یکسال از زمان سر رسید سفته دیگر نمیتواند به طرفیت ظهرنویسان سفته اقدام کند. به منظور اجرای سفته از طریق مراجع دادگستری لازم است دارنده برای ثبت دادخواست مطالبه وجه سفته به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند. همچنین لازم است مستنداتی مانند کپی برابر اصل سفته و در صورت موجود کپی برابر اصل واخواست نامه به دادخواست پیوست شود. در این مرحله اگر اموالی از خوانده یا خواندگان سراغ دارید معرفی کنید در غیر این صورت میتوانید تقاضای اعلام اموال کنید. در این حالت چنانچه وجه سفته کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد از طریق شورای حل اختلاف قابل رسیدگی است، اما اگر بالای ۲۰ میلیون تومان باشد دادگاه حقوقی صالح است. لازم به ذکر است که سفته برخلاف چک جنبه کیفری ندارد بنابراین مجازات حبس برای صادرکننده آن تعیین نشده است. چنانچه با تشکیل جلسه دادرسی و حکم به پرداخت بدهی توسط صادرکننده (یا در صورت محکوم شدن ظهرنویسان و ضامنان) از سوی مراجع دادگستری همچنان وجه سفته پرداخت نشود، ممکن است قرار بازداشت صادر شود، البته اگر شخص بتواند اعسار خود را ثابت کند قرار بازداشت ملغی می شود و حکم به پرداخت بدهی به صورت اقساطی داده میشود.
مرجع صالح جهت طرح دعوای مطالبه وجه سفته
درخصوص صلاحیت ذاتی شورای حل اختلاف و یا دادگاه عمومی حقوقی بر حسب مبلغ وجه سفته مرجع صالح برای رسیدگی هستند. ولی در خصوص صلاحیت محلی (نسبی) براساس ماده ۱۱ و۱۳ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی دارندگان اسناد تجاری سفته، چک، برات علاوه بر امکان طرح دعوا درحوزه محل اقامت خوانده یا هر یک از خوانندگان (متعهدین سند) میتوانند به تشخیص خود به حوزه قضایی محل وقوع عقد (محل صدورسند) و محل انجام تعهد (محل پرداخت وجه سند تجاری) نیز مراجعه کنند و این امتیاز ویژهای برای دارنده سند تجاری است.
هزینه به اجرا گذاشتن سفته
هزینه به اجرا گذاشتن سفته کاملا بستگی به مبلغی که روی سفته درج شده دارد. برای اجرا گذاشتن سفته دو درصد از مبلغ سفته به عنوان هزینه پیگرد قانونی باید به مراجع قاونی پرداخت شود. در صورت اجرا گذاشتن سفته در دادگاه حقوقی به میزان سه و نیم درصد از مبلغ سفته برای هزینه دادخواست باید پرداخت شود. البته در مورد هزینه دادخواست میتوان تقاضای اعسار از پرداخت را از دادگاه درخواست کنید تا مجبور به پرداخت این مبلغ نشوید.
وکیل متخصص اجرا گذاشتن سفته
اکثر افراد با قوانین و جزئیات سفته آشنایی ندارند و این خود دلیلی است که می تواند موجب بروز مشکلات فراوانی از جمله گرفتن سفته نامعتبر و ناتوانی در امر واخواست سفته شود. بنابراین وکلا برای شما کسانی هستند که تخصص در حوزه سفته و چک دارند. وکیل با تجربه راههای مناسبی مختص به شرایط شما برای وصول سفته میداند و میتواند با عملکرد به موقع، باعث رسیدن شما به حق قانونیتان شود.
جمع بندی
در این نوشته راههای مطالبه و به اجرا گذاشتن سفته را با یکدیگر مرور کردیم. بهتر است زمانی که میخوهید سفته خود را در جهت مطالبه وجه به اجرا بگذارید با یک وکیل با تجربه مشورت کنید. موسسه حقوقی علیرضا قدیری با چندین سال دانش و تجربه در حوزه دعاوی حقوقی و کیفری میتواند راهنمای مناسبی برای حل مشکلات شما باشد. شما میتوانید برای پاسخ به سوالات و حل مشکلات کیفری و حقوقی خود به صورت حضوری به دفتر این وکیل با تجربه مراجعه کنید یا از ساعت 9 صبح تا 9 شب با شماره ۰۹۱۵۵۹۰۹۵۴۹ تماس بگیرید.