نحوه مطالبه سفته حسن انجام کار به چه صورت است؟ در صورتی که کارفرما بتواند در مراجع قضایی ثابت کند که کارگر به صورت عمدی از انجام وظایف و مسئولیتهای کاری خود خودداری کرده و باعث ورود ضرر و زیان به او شده، میتواند از طریق طرح دعوی به دادگاه شکایت کند.
سفته حسن انجام کار، به سفتهای میگویند که کارفرما، آن را از کارجویان خود، در زمان استخدام و برای تضمین حسن انجام کار، دریافت میکند. این سفته با سفتهای که برای تضمین پرداخت وجه نقد صادر میشود، تفاوت دارد و سفته حسن انجام کار، از قوانین و شرایط ویژهای پیروی میکند. در واقع در قانون کار، ماده و تبصره خاصی در مورد اخذ وثیقه و سفته وجود ندارد و همین موضوع باعث مشکلات و اختلاف نظرات زیادی شده است که وکیل مشهد میتواند پاسخگو و راهنمای مناسبی برای حل این اختلافات باشد. بنابراین، از نظر قانون درخواست سند ضمانت و سفته از سوی کارفرما، غیرقانونی محسوب نمیشود و در صورتی که طرفین قرارداد، یعنی کارجو و کارفرما دربارۀ ارائه سفته توافق نظر داشته باشند منعی از نظر قانون وجود ندارد.
سفته حسن انجام کار چیست؟
سفتهای که کارجو برای تضمین انجام وظایف کاری خود به کارفرما میدهد را سفته حسن انجام کار میگویند. البته در مواردی که بین کارگر و کارفرما قرارداد مکتوبی وجود ندارد، اثبات این نکته که سفته بابت ضمانت انجام کار بوده بسیار دشوار است؛ چرا که کلمه حسن انجام کار، بسیار پیچیده است و در صورتی که در متن قرارداد کار، جزییات مربوط به آن مشخص نشده و مورد توافق طرفین واقع نشود، میتواند در بسیاری از موارد منجر به بروز اختلاف میان کارجو و کارفرما شود. به طورکلی دریافت این دست از سفتهها از جانب کارفرما این است که اطمینان حاصل کند که اگر از ناحیه کارگر خود متحمل خسارات و ضرری شود بتواند از طریق سفته آن را جبران کند، اما متاسفانه گاهی پیش میآید که دریافت چنین سفتههایی از طرف کارفرما برای فشار آوردن و تهدید کردن کارگر در آینده و ضایع شدن حقوق استفاده میشود. در این حالت وکیل حقوقی در مشهد میتواند به کارگر کمک کند تا اطلاعات لازم را در تحت این شرایط کسب کند و با فرایند کلی آن آشنا شود.

نحوه مطالبه سفته حسن انجام کار به چه صورت است؟
نحوه به اجرا گذاشتن سفته مخصوصا سفته حسن انجام کار شرایط مختص به خود را دارد و در صورتی که کارفرما بتواند در مراجع قضایی ثابت کند که کارگر به صورت عمدی از انجام وظایف و مسئولیتهای کاری خود خودداری کرده و باعث ورود ضرر و زیان به او شده است میتواند به مراجع ذی صلاح شکایت کند. البته باید این نکته را بدانید سفتهای که بابت ضمانت حسن انجام تعهد صادر و به کارفرما سپرده میشود، در حکم مال مورد امانت است و کارفرما حق سوء استفاده از آن را ندارد. سوء استفاده از این سند میتواند از مصادیق جرم خیانت در امانت باشد. کارفرمایی که از این سند سوء استفاده کرده نیز مرتکب جرم خیانت در امانت شده است و به حبس بین 6 ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.
اجرا گذاشتن سفته حسن انجام کار
شرایط به اجرا گذاشتن سفته حسن انجام کار بسیار محدود و مشخص هستند و برای انجام این کار باید در ابتدا بدانید که مطالبه وجه سفته چیست و چگونه انجام میشود. این نوع از سفتهها معمولا برای عدم ایجاد خسارت به ابزار و تجهیزات و یا عدم کوتاهی در انجام کار از نیروهای کار دریافت میشوند. در صورتی که نیروی کار با انجام اشتباهات فردی باعث ایجاد خسارتهای بزرگ و سنگین شود و یا به تعهدات لازمالاجرا در قرارداد خود عمل نکنند، کارفرما میتواند با اجرا گذاشتن سفته حسن انجام کار، از آن فرد شکایت کرده و پس از اثبات ادعای خود، خسارتهای موجود را جبران کند.

آیا سفته حسن انجام کار قابل وصول است؟
هدف اصلی از صدور این سند، پرداخت طلب نیست بلکه این سند تجاری، توسط کارفرما و صرفا بابت ضمانت حسن انجام کار صادر میشود. از سوی دیگر، کارجویی که به واسطه امضای شفاهی یا کتبی قرارداد کار استخدام شده باشد، باید به تمام وظایف قانونی و قراردادی خود عمل کند. ممکن است که کارگر نسبت به وظایف و مسئولیتهای خود بی توجه باشد و با خودداری یا تعلل در انجام آنها باعث ورود ضرر و زیان به کارفرما شود. در این حالت، کارفرما کتباً به کارگر متخلف تذکر میدهد و از او میخواهد خساراتی که وارد کرده است را جبران کند. اگر کارگر متخلف، خسارات وارده به کارفرما را جبران نکرد، کارفرما میتواند در مراجع قضایی بر علیه او طرح دعوا کند. در صورتی که مراجع قضایی به نفع کارفرما رای صادر کردند، او برای جبران ضرر و زیان خود میتواند سفتهای که بابت ضمانت حسن انجام کار از کارگر متخلف گرفته است را وصول کند بنابراین این سند، قابل وصول و به اجرا گذاشتن نیست به جز زمانی که کارگر خسارتی به کارفرما وارد کرده باد که قابل اثبات باشد.
مدارک لازم برای اجرا گذاشتن سفته حسن انجام کار
کارفرما برای اجرا گذاشتن سفته در ابتدا باید ثابت کند که فردی از نیروهای شرکت او خسارتی را به شرکت متحمل کرده و این مورد را به صورت مستند به دادگاه تقدیم کند. بنابراین مدارک ثبتی شرکتی، مدرکی دال بر اینکه فرد خاطی در شرکت مشغول به کار بوده و مدرکی که ثابت کند آن فرد به شرکت خسارتی وارد کرده جزو ضروریات و مدارک مورد نیاز برای اجرا گذاشتن سفته حسن انجام کار است.
جمعبندی
در این نوشته سعی کردیم تا سفته حسن انجام کار و شرایط مطالبه آن را برای شما توضیح دهیم. این نوع سفته در جهت تضمین تعهدات کاری از طرف کارجو به کارفرما داده میشود و تنها در صورت وارد شدن ضرر و زیان به کارفرما قابل اجرا گذاشتن و پیگرد قانونی است. اما به طور کلی پر کردن سفته فوت و فنهای مخصوص به خود را دارد که لازم است قبل از پر کردن آن یا زمانی که میخوهید آن را به اجرا بگذارید با یک وکیل با تجربه مشورت کنید. دفتر وکلای علیرضا قدیری با چندین سال دانش و تجربه در حوزه دعاوی حقوقی و کیفری میتواند راهنمای مناسبی برای حل مشکلات شما باشد. شما میتوانید برای پاسخ به سوالات و حل مشکلات کیفری و حقوقی خود به صورت حضوری به دفتر این وکیل با تجربه مراجعه کنید یا از ساعت 9 صبح تا 9 شب با شماره ۰۹۱۵۵۹۰۹۵۴۹ تماس بگیرید.
سوالات متداول
آیا در سفته حسن انجام کار یا سفته ضمانت انجام کار باید تاریخ روز را ذکر کرد؟
خیر، در سفته حسن انجام کار در قسمت تاریخ پرداخت سفته نباید تاریخی را قید کنید و به جای درج تاریخ این عبارت را بنویسید سفته بابت حسن انجام کار و در ادامه شماره و تاریخ قرارداد استخدام خود را بنویسید.
آیا سفته حسن انجام کار یا سفته ضمانت انجام کار را میتوان به صورت سند در وجه حامل صادر کرد؟
خیر، حتما در سفته حسن انجام کار نام دریافت کننده سفته را ذکر کنید و به هیچ وجه این سفته را به شکل سند در وجه حامل صادر نکنید.