نفقه فرزند یکی از امتیازهای قانونی است که پس از جدایی والدین و واگذاری حضانت به مادر فرزند، دادگاه پدر فرزند را موظف میکند تا ماهیانه مبلغی را جهت تامین مخارج فرزند به حساب مادر واریز کند. حال در صورتی که پدر توانایی مالی کافی برای پرداخت نفقه فرزند را داشته باشد و از پرداخت این حقوق خودداری کند، مادر میتواند جهت دریافت نفقه به دادگاه شکایت کند. اگر عدم تمکن مالی پدر ثابت شود برای پرداخت نفقه فرزند، مادر میتواند دادخواست نفقه را تنظیم کرده و این مبلغ را از جد پدری دریافت کند. بهطورکلی دریافت نفقه فرزند فوت و فن و قوانین مخصوص به خود را دارد که جهت اطلاع از آنها میتوانید از دانش و تجربه وکیل مشهد استفاده کنید.
نفقه فرزند چیست و چقدر است؟
پرداخت نفقه فرزند، یکی از وظایفی است که از نظر قانونی بر عهده پدر و جد پدری است و ممکن پس از جدایی پدر و مادر یا حتی هنگام زندگی این افراد، از پرداخت نفقه به فرزندان خود خودداری کنند. در این صورت مادر میتواند به نمایندگی از فرزند خود، ضمن ارائه دادخواست به مراجع قضایی، پرداخت نفقه فرزندان خود را تقاضا کند. در مراحل شکایت و تنظیم دادخواست مطالبه نفقه فرزند از طرف مادر، باید مواردی، مانند مدارک و اسناد دعوا همچون شهادت شهود و تعیین میزان خواسته را ذکر کند.
اگر این سوال برای شما ایجاد شده که نفقه فرزندان شامل چیست باید گفت از منظر قانونی تعیین میزان نفقه بر اساس هزینه خورد و خوراک، تأمین مسکن، تحصیل و درمان فرزندان در نظر گرفته میشود. این مبلغ به نرخ تورم، سن و سال فرزند و شرایط مالی پدر نیز بستگی دارد؛ بنابراین نمیتوان مبلغ ثابت و مشخصی را برای نفقه فرزند دختر یا پسر در نظر گرفت. برای حل مشکلات و سوالات در زمینه دعاوی خانوادگی، دریافت مشاوره از وکیل خانواده در مشهد به شما کمک میکند تا دادخواست خود را به صورت حرفهای تنظیم کرده و ابهامات خود را تا حد زیادی برطرف کنید.
مطالبه نفقه فرزند چگونه است؟
مطالبه نفقه نیز فرایند قانونی مختص به خود را دارد که فرد متقاضی باید آن را در نظر بگیرد و وکیل حقوقی در مشهد این امر را برای شما آسان میکند چرا که او وظیفه دارد تمامی نکات ممکن را برای مطالبه نفقه به شما گوشزد کند. اگر فرزند هنوز به سن رشد و قانونی یا همان 18 سالگی جهت اقامه دعوی نرسیده باشد یا از نظر پزشکی محجور باشد (مجنون یا سفیه باشد) باید دادخواست توسط نماینده قانونی او یعنی ولی یا قیم به دادگاه ارائه شود. بنابراین، مادری که عهدهدار حضانت یا نگهداری از فرزند خود است، میتواند ضمن ارائه دادخواست مطالبه نفقه فرزند به دادگاه صالح، نفقه فرزند خود را درخواست کند. علاوه بر امکان مطالبه نفقه فرزند از پدر، در صورتی که وی استطاعت مالی برای پرداخت نفقه فرزند دختر و یا پسر خود را نداشته باشد یا فوت کرده باشد، مادر میتواند اقدام به مطالبه نفقه فرزند از جد پدری یا پدر بزرگ پدری نیز بکند و در صورتی که شرایط قانونی آن وجود داشته باشد، دادگاه، حکم به پرداخت نفقه به نوه خواهد داد .
شرط پرداخت نفقه فرزند
دریافت نفقه از پدر بنا به درخواست مادر دارای شرایط ویژهای است به نحوی که در صورت وجود یا عدم وجود این شرایط ممکن است امر پرداخت نفقه فرزند توسط پدر منتفی شود. از جمله شرایط دریافت نفقه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بر اساس ماده 1197 قانون مدنی پرداخت نفقه به فرزند آن توسط پدر در صورتی است که فرزند مستحق نفقه بوده و مادر استطاعت مالی کافی را نداشته و نتواند با کار کردن وسایل معیشت فرزند خود را فراهم کند.
- علاوه بر این طبق ماده 1204 قانون مدنی، پرداخت نفقه فرزند با در نظر گرفتن استطاعت مالی پدر و جد پدری امکانپذیر است. بنابراین، در صورتی که پدر استطاعت مالی کافی برای پرداخت نفقه نداشته باشد، نمیشود از او شکایتی کرد و شکایت از او صرفا در صورتی اعتبار دارد که او تمکن مالی داشته باشد و با این وجود نفقه ندهد.
نحوه مطالبه نفقه فرزند
نحوه دادخواست مطالبه نفقه فرزند فرایند پیچیدهای ندارد و تنها باید اسناد و مدارک و دادخواست به دادگاه ارائه شود. در ادامه یک نمونه دادخواست و مدارک مورد نیاز را در اختیار شما قرار میدهیم:
نمونه دادخواست درخواست نفقه فرزند
با سلام و عرض ادب
احتراما به استحضار می رساند اینجانب……مادر ……. خواهان( اصیل) بنام ……. ؟ ساله با عنایت به رونوشت سند رسمی ازدواج شماره….صادره از دفترخانه شماره…..شهرستان……همسر دائم خوانده اقای ……می باشم.با توجه به حدوث اختلافات خانوادگی پیش آمده میان خوانده آقای …….. و عدم تحمل مسئولیت زندگی مشترک، ایشان من و فرزند دختر مشترکمان را بدون تکلیف در خانه پدری اینجانب رها نموده و عملا نگهداری خواهان بر عهده اینجانب قرار گرفته است. حال با توجه به تمکین مالی خوانده محترم که در شرکت …..مشغول به کار می باشد، نفقه فرزند خود را بدون عذر موجهی از تاریخ …….تا یومنا هذا پرداخت نکرده است. لذا اینجانب مادر خواهان با تجویز ماده ۶ قانون حمایت خانواده با تقدیم این دادخواست از محضر دادگاه محترم خانواده به استناد ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی و ماده ۴۷ قانون حمایت خانواده بدوا تقاضای ۱- صدور قرار تامین خواسته استناد به بند الف ماده ۱۰۸ قانون آیین دادرسی مدنی و ۲- محکومیت خوانده به پرداخت نفقه فرزند خود با نظر کارشناس با احتساب تمام خسارت های دادرسی مورد استدعاست. لازم به ذکر است در صورت صلاحدید دادگاه محترم شهودی از اعضای خانواده حاضر به ادای شهادت در جلسه رسیدگی می باشند.
با تجدید احترام
مدارک لازم جهت مطالبه نفقه فرزند
لازم به ذکر است که در قسمت موضوع خواسته و یا بهای آن، در دادخواست مطالبه نفقه فرزند از طرف مادر، عبارت مطالبه نفقه و هزینه نگهداری فرزند به میزان ………….. ریال به انضمام کلیه خسارت قانونی را بنویسید و در قسمت دلایل و منضمات دادخواست مطالبه نفقه از سوی مادر، میتوان به کپی برابر با اصل شده سند ازدواج یا سند طلاق در صورت جدایی والدین، کپی برابر با اصل شده از شناسنامه فرزند، شهادت شهود و جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری استناد کنید.
جمعبندی
در این مطلب سعی بر این داشتیم تا چیستی نفقه فرزند و شرایط و مدارک برای دریافت آن را برای شما توضیح دهیم. همانطور که در بالا گفته شد، دریافت نفقه فرزند عملیات پیچیدهای ندارد و تنها در صورتی که پدر استطاعت مالی را برای پرداخت آن داشته باشد از نظر قانون موظف به پرداختن آن است. حال در صورتی که نیاز به یک وکیل خانواده برای امور حقوقی نفقه فرزند خود هستید میتوانید به موسسه وکلای علیرضا قدیری مراجعه کرده و ضمن دریافت مشاوره، تمام اطلاعات مربوط به این امر حقوقی را کسب کنید. همچنین میتوانید از ساعت 9 صبح تا 9 شب با شماره ۰۹۱۵۵۹۰۹۵۴۹ تماس بگیرید و دانش و تجربه وکلای حاذق این مجموعه بهره ببرید.