خسارت تاخیر تادیه چیست

خسارت تاخیر تادیه 

خسارت تاخیر تادیه یا خسارت دیرکرد پول به نوعی خسارت گفته می‌شود که شخص بدهی‌های خود را تا زمان مقرر شده تسویه نکند و پرداخت بدهی به تعویق بیفتد. در این حالت فرد طلبکار می‌تواند درخواست خسارت تاخیر تادیه کند و این موضوع ممکن است نتایج مالی و قانونی ناخوشایندی برای فرد طلبکار داشته باشد. برای حل و فصل مسائل این چنینی و دریافت مشاوره حقوقی در مشهد می‌توانید از مجموعه علیرضا قدیری کمک بگیرید. علیرضا قدیری به عنوان وکیل مشهد با ارائه طیف متنوعی از خدمات و ارائه مشاوره و راهنمایی در کنار شماست تا این مرحله را به درستی پشت سر بگذارید.

مفهوم خسارت تاخیر تادیه 

مفهوم خسارت تاخیر تادیه 

همانطور که قبل‌تر ذکر شد خسارت تادیه به شرایطی گفته می‌شود که فرد بدهکار طبق تاریخ توافقی که بین دو طرف انجام شده، نتواند بدهی خود را به‌موقع تسویه کند و ضرر مالی به فرد طلبکار وارد کند. دریافت این نوع خسارت فقط شامل وجه نقد رایج کشور می‌شود و در مورد ارزهای خارجی و دلار صادق نیست. تنها راه دریافت خسارت تاخیر تادیه این است که شخص طلبکار به هر روشی ثابت کند وجه نقدی را به طرف دیگر قرض داده و او سر موعد تعیین شده این مبلغ را بازنگردانده است. و ساده‌ترین راه برای اثبات تاخیر‌، ارسال اظهارنامه است که توسط دفاتر قضایی برای فرد بدهکار ارسال می‌شود. البته تنها در سه شرایط فرد طلبکار نیازی به اثبات حرف خود ندارد و به‌صورت قانونی شامل خسارت تاخیر تادیه می‌شود. این سه شرایط شامل موارد زیر می‌شود:

  1. این تاخیر مرتبط با مهریه باشد.
  2. تاخیر در رابطه با وصول چک باشد.
  3. تاخیر در مورد سند رهنی برای ضمانت وام باشد.

اگر با سوالی در این زمینه مواجه شدید می‌توانید با وکیل آنلاین مشهد مشورت کرده و شرایط خود را در میان بگذارید.

نحوه محاسبه خسارت تاخیر تادیه 

نحوه محاسبه خسارت تاخیر تادیه 

چگونگی محاسبه خسارت تاخیر تادیه فرایند اصولی و قانونی مختص به خود را دارد. این نوع خسارت بر مبنای نرخ تورم اعلام شده توسط بانک مرکزی از تاریخ مطالبه تا روزی که بدهی پرداخت شود، محاسبه می‌شود. توجه داشته باشید که اصلی‌ترین مولفه محاسبه نرخ تورم است؛ زیرا وجه نقد ممکن است به مرور زمان ارزش اولیه خود را از دست بدهد و خسارت تاخیر تادیه فقط به‌جهت جبران ضرر مالی فرد طلبکار است. در شرایط دیگری اگر هر دو طرف بدهکار و بستانکار با یکدیگر بر سر شرایط مشخصی توافق کرده باشند‌، دریافت خسارت بر مبنای توافق فی مابین خواهد بود و نرخ تورم تاثیری در محاسبه خسارت تاخیر تادیه نخواهد داشت. از طرف دیگر باید بدانید که درخواست دریافت خسارت تاخیر تادیه در حالتی ممکن است که فرد بدهکار شرایط و تمکن مالی پرداخت خسارت را داشته باشد. اگر بدهکار ثابت کند که امکان پرداخت وجه را ندارد، می‌تواند از پرداخت خسارت معاف شود.

 

خسارت تاخیر تادیه شامل چه مواردی است؟

خسارت تاخیر تادیه شامل مهریه، چک و قسط وام می‌شود. جهت دریافت خسارت تادیه اول از همه باید مبلغ طلبکاری به صورت نقد باشد و یا بدهی قانونی باشد. در صورتی که وجه به صورت ارز باشد خسارت تادیه شامل آن نمی‌شود. از طرف دیگر اگر فرد طلبکار درخواست خود را به دادگاه اعلام نکند شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه را نخواهد داشت. مورد بعدی که باید به آن توجه داشت این است که دادگاه باید تشخیص دهد فرد بدهکار تمکن مالی کافی و لازم را برای پرداخت وجه خسارت دارد در غیر این‌صورت بدهکار از پرداخت خسارت معاف خواهد شد و دیگر لازم نیست وجه بیشتری را اضافه بر دین خود به طلبکار بپردازد.

خسارت تاخیر تادیه از چه زمانی محاسبه می‌شود؟

فرایند خسارت تاخیر تادیه با درخواست دریافت خسارت توسط فرد طلبکار به دادگاه و تکمیل پرونده قضایی و احراز هویت شروع می‌شود و پس از تکمیل تمام مدارک مورد نیاز قاضی وقت دادرسی را تعیین می‌کند. پس از تشکیل جلسه دادرسی و اتمام تحقیقات قاضی پس از یک هفته نتیجه را به دو طرف اعلام می‌کند. اگر درخواست تاخیر تادیه توسط دادگاه پذیرفته شود دادگاه فرد بدهکار را در ازای هر روز دیرکرد با مبلغ جریمه می‌کند ضمن اینکه بدهکار موظف است تا تمام مبلغ بدهکاری خود را طبق قرارداد پرداخت کند. خسارت تاخیر تادیه از زمانی محاسبه می‌شود که بدهکار متعهد شده تا مبلغ بدهی خود را بپردازد. 

 

سخن آخر

در این مطلب با خسارت تاخیر تادیه و انواع آن آشنا شدید. هما‌ن‌طور که متوجه دریافت خسارت تادیه شرایط کاملا منحصربه‌فرد و مخصوص خود را دارد و تنها تغییر یک کدام از آن‌ها میتواند شرایط را برای دو طرف تغییر دهد. اگر در این مسئله به مشکلی برخوردید و حتی با شرایط یکسانی مواجه شدید می‌توانید با مراجعه به سایت و دفتر علیرضا قدیری مشکل خود را مطرح کنید و راه حل مناسبی را برای رفع مشکلات حقوقی خود بیابید.

 

سوالات متداول 

آیا تحت هر شرایطی فرد بدهکار مجبور به پرداخت خسارت تادیه می‌شود؟
خیر تنها در صورتی فرد بدهکار به پرداخت خسارت محکوم می‌شود که شرایط جسمی و تمکن مالی مناسبی را داشته باشد.

آیا مبنای محاسبه خسارت تادیه همیشه نرخ تورم است؟

خیر در شرایطی که دو طرف از قبل قراردادی را امضا کرده باشند حکم دادگاه طبق قرارداد خواهد بود.

 

روش ارسال اظهارنامه در شهرهایی که دفتر قضایی در آن وجود ندارد چگونه است؟
در شهرهای کوچکی که دفاتر خدمات قضایی وجود ندارد، ارسال اظهارنامه توسط دادگستری انجام می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو وقت مشاوره