فسخ قرارداد مشارکت در ساخت یکی از توافقاتی است که به صورت مکتوب در قرارداد طرفین و قانونی امکان پذیر است. امکان ابطال قرارداد مشارکت در ساخت زمین و مسکن تنها تحت شرایط ویژه‌ای وجود دارد. حق فسخ به معنای اختیار بر هم زدن توافق و قرارداد است که اصطلاحا به آن خیار گفته می‌شود. بنابراین شرایط فسخ قرارداد مشارکت در ساخت تنها در دو حالت، خیارات قانونی یا خیارات قراردادی وجود دارد. البته باید بدانید این قرارداد نیاز به دانش و تخصص بالایی دارد که وکیل در مشهد به خوبی به آن اشراف دارد.

 فسخ قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟

 فسخ قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟

گاهی اختلاف بین مالک و سازنده سبب فسخ قرارداد مشارکت در ساخت می‌شود، بنابراین چه خوب است مراحل قانونی این امر را بدانید. در این مقاله در مورد حق فسخ، شرایط فسخ، میزان ضرر و مراحل آن صحبت می کنیم. تخلف از شرط، فوت سازنده و یا ورشکستگی او و همین‌طور مصادره ملک از مهم‌ترین عواملی است که سبب می شود تا حق فسخ قرارداد مشارکت در ساخت صادر شود. با وجود پیچیدگی‌های فراوانی که این نوع قرارداد دارد، وجود وکیل ملکی در مشهد باعث می‌شود تا اطلاعات افراد پیش از قرارداد بیشتر شود تا کمترین میزان ضرر را متحمل شوند.

 فسخ قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟

شرایط فسخ قرارداد مشارکت در ساخت

برای فسخ قرارداد مشارکت در ساخت یا باید از نظر قانونی اقدام کرد و یا اینکه باید شرایط فسخ قرارداد مشارکت در ساخت، در قرارداد بین طرفین لحاظ شده باشد. حالت اول که به آن خیار قانونی گفته می‌شود، فسخ منوط به تصمیم دادگاه است و جزو دعاوی ملکی محسوب می‌شود. در حالت دوم یا همان خیار قراردادی، زمانی قابل انجام است که در متن قرارداد به طور صریح به حق فسخ طرفین اشاره شده باشد. در این حالت امکان ابطال قرارداد مشارکت در ساخت وجود دارد. حق فسخ قرارداد مشارکت در ساخت نیز به این صورت است که اگر در قرارداد ذکر شده باشد که در صورت تاخیر در انجام به موقع تعهدات (همچون دریافت جواز، تحویل واحدها و …) مالک قادر به فسخ قرارداد خواهد بود، او می‌تواند نسبت به ابطال قرارداد مشارکت در ساخت اقدام کند. اگر مالک به سازنده اجازه پیش فروش نداده باشد و سازنده خلاف تعهد عمل کند، مالک می‌تواند نسبت به تنظیم دادخواست فسخ قرارداد مشارکت در ساخت اقدام کند. مواردی همچون عدم رعایت مفاد قرارداد در زمینه ضوابط ساخت و ساز، نقشه‌ها و طرح‌های اجرایی به مالک اجازه فسخ قرارداد مشارکت ساخت را می‌دهد. اگر این شرایط فسخ قرارداد مشارکت در ساخت در متن قرارداد ذکر شده باشد مالک می‌تواند نسبت به فسخ قراردادی و در غیر این صورت نسبت به فسخ قانونی اقدام کند.

انواع فسخ قرارداد مشارکت در ساخت

همان‌طور که می‌دانید معنی لغوی فسخ، از اعتبار ساقط شدن، از بین رفتن و به پایان رسیدن است. انواع فسخ نیز همین معنی را می‌دهند اما تفاوت هایی دارند که در ادامه بررسی خواهیم کرد.

فسخ: از بین رفتن تعهدات و از اعتبار ساقط شدن قرارداد به اراده‌ یکی از طرفین است. برای مثال هنگام فروش ملک، فروشنده در قرارداد قید می‌کند اگر تا ۵ روز مبلغ بیع (مال) از خریدار دریافت نکند حق فسخ را دارد و ۵ روز می‌گذرد و فروشنده مبلغ بیع را دریافت نمی‌کند. در این زمان فروشنده حق فسخ دارد و می‌تواند آن را فسخ کند.

تفاسخ: از بین رفتن تعهدات و از اعتبار ساقط شدن قرارداد به توافق هر دو طرف قرارداد است. برای مثال قرارداد مشارکت در ساختی بسته شده است، در مرحله‌ای از اجرا و به هر دلیلی با توافق دو طرف، قراردادی که بسته شده از اعتبار ساقط می‌شود.

منفسخ: در این حالت از بین رفتن تعهدات و از اعتبار ساقط شدن قرارداد به اراده شخص ثالث (مثل قانون) است. برای مثال فروشنده ملک را به خریدار می‌فروشد، قراردادی تنظیم و امضا می‌شود و در این زمان باقی مانده تا تحویل ملک به خریدار، سیل یا زلزله ملک را ویران می‌کند، در این شرایط با دخالت قانون قرارداد باطل می‌شود. در این نوع، نه فروشنده و نه خریدار خواستار فسخ قرارداد نبودند اما قرارداد به اصطلاح منفسخ شد.

مراحل فسخ قرارداد مشارکت ساخت و ساز

اگر در تنظیم قرارداد مشارکتی در ساخت و ساز، حق فسخ برای طرفین به صورت واضح مشخص شده باشد طرفین می توانند از حق خود استفاده کنند و دادگاه فسخ را جایز می داند. حال اگر شرایط حق فسخ قرارداد مشارکت در ساخت در قرارداد نوشته نشده باشد، تشخیص فسخ بر عهده دادگاه خواهد بود. اگر فسخ تنها برای یکی از طرفین مشخص شده باشد نیاز به ارسال اظهارنامه رسمی است. مشخص است که در این شرایط باید از مشاوره حقوقی برای تصمیم گیری بهتر کمک گرفته شود. پس از اینکه اظهارنامه ارسال شد، فسخ قرارداد و طرح دعوای حقوقی به صورت رسمی بر اساس موضوع مشخص پیگیری می‌شود.

آثار فسخ قرارداد مشارکت در ساخت

اگر قبل از فسخ مشارکت، پیش فروش انجام شده باشد، آثار فسخ قرارداد مشارکت مشارکت و نحوه استرداد عوضین معامله پیچیده خواهد شد:

  1. هنگامی که هیچ پیش خریداری وجود ندارد، با فسخ قرارداد مالکیت زمین به مالک و مالکیت ساختمان نیمه کاره به سازنده بر می‌گردد.
  2. اما در صورت وجود پیش خریدار ، آثار فسخ مشارکت بین خود طرفین سخت‌تر می‌شود. به این ترتیب که مالکیت زمین ساختمان به مالک بر می‌گردد، منهای قدرالسهم پیش خریدار. سازنده نیز باید قیمت آن قدرالسهم را به مالک برگرداند.

جمع‌بندی

همانطور که در این مقاله بررسی کردیم فسخ قرارداد مشارکت در ساخت مسأله‌ای حساس است که تاثیرات گسترده‌ای دارد. در نظر داشته باشید که این فرآیند باید با رعایت شرایط قرارداد و قوانین مربوطه انجام شود تا به تضمین حقوق طرفین و پیشگیری از اختلافات نادرست کمک کند. بدین جهت شما می‌توانید با یک وکیل حاذق و با تجربه همچون علیرضا قدیری مشورت کنید. این اقدام می‌تواند شما را از ضرر و زیان و اختلافات احتمالی حفظ کند. همچنین می‌توانید با تماس با شماره ۰۹۱۵۵۹۰۹۵۴۹ از مشاوره تلفنی بهره‎مند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو وقت مشاوره