خرید ملک جزو بزرگترین سرمایهگذاریهایی است که هر فرد در طول زندگی خود انجام میدهد و عدم اطلاع از نکات حقوقی آن باعث میشود تا در دام کلاهبرداران ملک گرفتار شود. در این مطلب تمام نکات مهم حقوقی خرید زمین را برای شما آماده کردیم تا با دید بازتری پای میز معامله بنشینید. آگاهی از این نکات و استفاده از وکیل مشهد بدون شک یک معامله شیرین و پرسود را برای شما فراهم میکند.
علیرضا قدیری به عنوان وکیل در شهر مشهد به شما در حل مسائل ملکی با هزینه ای بسیار منصفانه کمک میکند. علیرضا قدیری نه تنها در موضوعات ملکی بلکه در سایر امور حقوقی سابقه طولانی دارند و از تجربه کافی برخوردار هستند.
بررسی نکات حقوقی خرید زمین قبل از معامله
تحقیقات اولیه قبل از خرید زمین اطلاعات دقیق و شفاف تری به سرمایه گذار یا خریدار می دهد تا بتواند یک خرید عالی را تجربه کند. در ادامه نکات حقوقی خرید زمین قبل از انجام معامله را بررسی میکنیم و اگر در مشهد هستید به شما وکیل ملکی مشهد را معرفی میکنیم.
1- هدف از خرید زمین
هدف از خرید زمین را برای خود شفاف کنید. خرید زمین معمولا به دو علت ساخت و ساز و یا سرمایه گذاری انجام میشود که باید قبل از خرید زمین به آن توجه کنید تا بتوانید نتیجه را از خرید خود داشته باشید. با تعیین هدف و تهیه چک لیستی از سوالات خود و مواردی که باید بررسی کنید قطعا خرید را انجام خواهید داد.
2- خرید زمین در زمان مناسب
اوایل رونق بازار مسکن خرید زمین را انجام دهید.
3- مراجعه به مشاور املاک مطمئن
به مشاور املاک مطمئن و سرشناس مراجعه کنید که حتما دارای مجوز از اتحادیه مشاورین املاک باشد.
4- بررسی دقیق و همه جانبه زمین
حتما قبل از خرید، زمین را به دقت مشاهده کنید و موقعیت و کاربری آن را بررسی و ارزیابی کنید. حتی اگر قصد خرید از فردی آشنا را دارید، تنها به گفتهها و وصف زمین اکتفا نکنید و خودتان از نزدیک آن را مورد ارزیابی قرار دهید تا بعد از خرید، مالک همان زمینی شوید که انتظارش را داشتید.
برای بررسی دقیق و همه جانبه موقعیت مکانی زمین باید در مورد کاربری زمین با توجه به طرح تفضیلی شهر از مشاور املاک خود بپرسید. ابعاد زمین را به دقت بررسی کنید و جهت قرار گیری زمین و یا قناسی آن را مدنظر قرار دهید. همچنین به محل قرارگیری زمین در بافت شهری یا روستایی توجه داشته باشید.
یکی دیگر از نکات حقوقی خرید زمین که باید به آن توجه داشته باشید، بررسی تمام موارد جانبی مرتبط با زمین از جمله فشار آب، برق، گاز و… است تا در آینده از خرید خود پشیمان نشوید.
5- بررسی همسایگان مجاور زمین
یکی از نکاتی که در هنگام خرید زمین کمتر به آن توجه می شود بررسی همسایگانی است که در نزدیکی شما سکونت دارند. همسایگانی که با فرهنگ باشند و حقوق همسایگی خود را به دقت بدانند آرامش را به یک محله هدیه میدهند. مواردی وجود داشته که به دلیل وجود همسایگان نامناسب، فروش زمین با مشکل مواجه شده است؛ به همین دلیل از همسایگان مجاور و یک مشاور املاک محلی مورد اعتماد، تحقیقات محلی را انجام دهید.
6- بررسی حجم ترافیک محل زمین
یکی دیگر از نکات حقوقی خرید زمین قبل از معامله، بررسی حجم ترافیک محل است که باید مورد توجه قرار دهید؛ مخصوصا اگر فرد کم حوصلهای هستید حتما از ترافیک محل و نحوه دسترسی به خانه آگاهی پیدا کنید وگرنه همیشه با چالش روبرو میشوید.
نکات حقوقی مهم ضمن عقد قرارداد خرید زمین
هنگام هر معاملهای باید نکاتی را در زمان تنظیم قرارداد نیز بررسی کنید تا از دعاوی ملکی در آینده جلوگیری شود. استفاده از یک وکیل ملکی خوب در زمان تنظیم قرارداد بسیار کمک کننده است. وکیل امور ملکی باید قراردادهای خرید و فروش، اجاره، رهن و اجاره، هبه و… را به نحوی تهیه و بررسی کند که حقوق و تعهدات طرفین رعایت شود. در ادامه مهمترین نکات حقوقی خرید زمین در زمان قرارداد را مورد بررسی قرار میدهیم.
1- یکی از مهمترین نکات حقوقی در قرارداد خرید زمین، اهلیت داشتن طرفین معامله است یعنی طرفین معامله باید بالغ و عاقل باشند. عدم توجه به این نکته میتواند منجر به بطلان و یا حتی سبب عدم نفوذ قرارداد خرید زمین گردد.
2- قبل از خرید زمین حتما بررسی کنید که زمین موردنظر حتما تحت مالکیت فروشنده باشد و سند رسمی به نام وی صادر شده است. اگر معامله با شخص حقوقی انجام میشود مدارک وکالت نامه و نمایندگی شخص را مورد بررسی قرار دهید تا خطرات معامله به حداقل ممکن برسد.
3- یکی دیگر از نکات حقوقی خرید زمین در هنگام تنظیم قرارداد، ثبت در دفاتر اسناد رسمی است تا زمین را تحت مالکیت خود درآورند. در دفاتر اسناد رسمی می توان به اطلاعات هویتی فروشنده و اطلاعات مرتبط با زمین مانند ممنوع المعامله بودن، سند در بازداشت، سند در رهن بانک، دسترسی داشت و تمام موارد مهم برای خرید یک زمین بی عیب و نقص را هشدار میدهند.
به این نکته توجه داشته باشید که قولنامه، یک سند عادی است و و اعتبار یک سند رسمی را ندارد بنابراین از انعقاد قرارداد خرید زمین، به صورت قولنامه ای خودداری کنید. قولنامه بدین جهت در قراردادها نوشته میشود تا طرفین معامله فرصت فراهم کردن شرایط معامله را داشته باشند. قولنامه در سه نسخه باید تنظیم شود و پس از امضای طرفین و شاهدان، به خریدار و فروشنده تقدیم می شود تا آگاهی لازم را نسبت به تعهدات خود داشته باشند. نسخه سوم در دست مشاور املاک باقی میماند.
4- مفاد قولنامه را به دقت بررسی کنید و هرکجا ابهامی داشتید حتما بپرسید تا با آگاهی کامل، قولنامه را امضا کنید.
5- اگر زمین مدنظر، وراثتی است باید توجه کنید که همه وراث مطابق با گواهی انحصار وراثت، با فروش زمین موافق باشند.
6- یکی دیگر از نکات حقوقی مهم خرید زمین، تنظیم یک قرارداد کامل و جامع است. در قرارداد باید ترتیبات پرداخت مبلغ معامله، زمان دقیق تحویل زمین، ضمانت اجرا و… را به صورت دقیق مشخص نمایید تا از مشکلات حقوقی بعدی جلوگیری کنید. دقت داشته باشید که تمام مبلغ زمین را به صورت یکجا پرداخت نکنید. عرف بر این است که یک سوم مبلغ در زمان خرید زمین، یک سوم در زمان تحویل ملک و یک سوم نهایی در دفتر اسناد رسمی پرداخت میشود.
نکات حقوقی مهم خرید زمین بعد از عقد قرارداد
یکی از نکات حقوقی خرید زمین بعد از قرارداد، تسلیم زمین مدنظر به مشتری است یعنی زمین باید تحت اختیار مشتری قرار گیرد. طبق ماده 394 قانون مدنی، خریدار و مشتری نیز باید زمین را در موعد و در محل و بر طبق شرایطی که در قرارداد ذکر شده، تادیه نماید. همچنین اگر شرایط مذکور در قانون وجود داشته باشد، هریک از طرفین معامله میتواند قرارداد را فسخ کنند که به آن خیار فسخ معامله می گویند؛ البته به شرطی که شرایط مخصوص هر خیار و ساقط نمودن کافه خیارات در متن قرارداد وجود داشته باشد.
جمع بندی
قرارداد خرید زمین، یک معامله بیع است و باید تمام قوانین مرتبط با بیع (مواد 388 تا 465) را طرفین قرارداد رعایت کنند. در این مطلب سعی کردیم تمام نکات حقوقی مهم خرید زمین را در 3 دسته قبل از خرید زمین، در زمان تنظیم قرارداد و پس از خرید را به طور کامل گردآوری کنیم تا پشیمانی پس از خرید را به حداقل برسانیم.
حتما قبل از خرید زمین به زمان مناسب برای خرید، موقعیت قرارگیری زمین، بررسی کامل استعلامات و مشاوره با افراد باتجربه و اهل فن را مدنظر قرار دهید تا در دام کلاهبرداران نیفتید. همچنین وجود وکیل ملکی ماهر و متخصص در دعاوی املاک میتواند به تضمین حقوق و حل مسائل به شکل کمک کند و از وقوع مشکلات ناگهانی جلوگیری نماید.