جرح شاهد یکی از مهمترین مباحث در دعاوی کیفری و حقوقی است. در صورتی که یکی از طرفین دعوا به عدم صلاحیت شاهد طرف مقابل اعتراض داشته باشد، میتواند با طی مراحل قانونی، شاهد را جرح کند. جرح شاهد میتواند منجر به رد شهادت شاهد و در نتیجه، تاثیر منفی بر نتیجه دعوا شود.
در این مقاله به اجمال و به صورت کاملا تخصصی درباره مساله جرح شاهد صحبت کردیم و در انتها وکیل مشهد برای جرح شاهد و تعدیل آن را معرفی کردهایم. برای اطلاع بیشتر در زمینه تفاوت دعاوی کیفری و حقوقی، مقاله پیشنهاد شده را مطالعه فرمایید؛ همچنین اگر در زمینههای دیگری نیاز به مشاوره حقوقی در مشهد دارید با ما تماس بگیرید.
تعریف جرح شاهد
هرکسی که علیه او دعوائی در دادگاه طرح گردیده و استناد دعوی به شاهد باشد در صورت وجود شرایطی به استناد ماده 234 قانون آیین دادرسی مدنی میتواند شاهد طرف را جرح نماید به معنی آن که شاهد شرایط قانونی برای شهادت دادن را ندارد.
چه کسی صلاحیت شاهد را احراز میکند؟
با توجه به تبصره یک ماده 177 قانون مجازات اسلامی احراز صلاحیت شاهد صرفا توسط قاضی بعمل خواهد آمد.
شرایط شاهد چیست؟
حسب ماده 177 قانون مجازات اسلامی شاهد بایستی دارای شرایط ذیل باشد:
- بلوغ
- عقل
- ایمان
- عدالت
- طهارت مولد
- ذینفع نبودن در موضوع
- نداشتن خصومت با طرفین یا یکی از آنها
- عدم اشتغال به تکدی
- ولگرد نبودن
اقدام ذینفع در صورت عدم صلاحیت شاکی
در صورتیکه کسی که قرار است علیه او شهادت داده شود دلایلی بر عدم صلاحیت شاهد داشت، میتواند این موضوع را با مستنداتی به دادگاه اعلام نماید. اعلام عدم صلاحیت شاهد را “جرح شاهد” میگویند.
اعلام جرح شاهد تا چه زمانی باید صورت گیرد؟
اعلام جرح شاهد میبایستی تا قبل از شهادت دادن شاهد صورت پذیرد و در صورتی که بعد از بیان شهادت توسط شاهد، جرح شاهد صورت گیرد، این جرح هیچ اعتباری نداشته و شهادت شاهد معتبر خواهد بود.
استثناء این موضوع فقط در صورتی است که مورد جرح بعد از بیان شهادت کشف گردد. در اینصورت ذینفع بایستی به دادگاه اثبات نماید که اولا موضوع جرح قبل از شهادت وجود داشته و ثانیا موضوع جرح بعد از شهادت کشف گردیده است. در این خصوص بعد از صدور حکم قطعی میتواند از موارد اعاده دادرسی باشد.
نحوه اعلام جرح شاهد چگونه است؟
ذینفع میبایستی طی لایحهای بانضمام مستندات قبل از جلسه دادگاه یا در جلسه دادگاه قبل از شروع به اخذ شهادت از شاهد موارد عدم صلاحیت شاهد را به عنوان لایحه جرح شاهد تقدیم دادگاه نماید. رسیدگی به موضوع جرح شاهد توسط دادگاه به عمل خواهد آمد و صحت شهادت و یا عدم صحت آن به عهده و تصمیم دادگاه است.
رویه قضائی در جرح شاهد چیست؟
دادگاهها در موارد جرح بعضا به رسیدگی خود ادامه میدهند ولیکن در موقع صدور رأی به میزان اعتبار شهادت توجه نموده و رأی خود را براساس آن انشاء مینمایند.
در مقابل ادعای جرح شاهد چه باید کرد؟
در مواردی که در دادگاه پرونده ای را با شهادت شاهد پیش میبریم و طرف مقابل مدعی جرح شاهد است، معرفی کننده شاهد میتواند در مقابل از دادگاه مهلتی را بخواهد تا شهودی را بر سلامت و درستی و عدالت شاهدان معرفی شده خود به دادگاه معرفی نماید. به عبارتی ابتدا دادگاه وارد رسیدگی به اعتبار و سلامت شاهدان میگردد و با شنیدن اظهارات شاهدانی دیگر که سلامت نفس شاهدان پرونده را تایید مینمایند به کار خود ادامه خواهد داد. این امر در حقوق تحت عنوان “تعدیل” نام گذاری شده است. به عبارتی در هر پروندهای که ذینفع مدعی جرح شاهد میگردد، طرف مقابل میتواند دلایل و مستنداتی بر عدالت شاهد بیاورد و جرح شاهد را رد نماید.
وکیل در جرح شاهد
موضوع جرح شاهد یکی از ظریفترین و تخصصی ترین موضوعات در دعاوی کیفری و حقوقی بشمار میآید . مجموعه وکلای موسسه حقوقی علیرضا قدیری وکیل مشهد با تجربه سالها کار وکالتی در این خصوص تجارب ارزندهای دارند که میتوان با مراجعه به این مجموعه از خدمات حقوقی آنان بهرهمند گردید.
وکیل مشهد و جرح شاهد
انجام پروندههای متعدد که شاهد جزء ادله اثباتی آن بوده است در موسسه حقوقی علیرضا قدیری کارنامه درخشانی در خصوص جرح شاهد و یا تعدیل آن داشته گزینه مناسبی برای سپردن پرونده کیفری یا حقوقی شما است.
نتیجه گیری
با توجه به اهمیت موضوع جرح شاهد، لازم است که افراد در صورت مواجهه با این موضوع، حتماً از مشاوره وکیل متخصص در این زمینه بهرهمند شوند. موسسه حقوقی علیرضا قدیری با تجربه سالها کار وکالتی در زمینه جرح شاهد، میتواند در این زمینه شما را راهنمایی و یاری کند.