مطالبه وجه چیست؟ اگر یک فرد از شخصی مبلغی را طلب داشته باشد و فرد بدهکار از پرداخت بدهی خودداری کند، طلبکار میتواند برای دریافت طلب خود از روشهای قانونی استفاده کرده و از فرد بدهکار شکایت کند. زمانی که عنوان طلبکار بر فردی صدق نموده و طرف مقابل او بدهکار محسوب شود، موضوع دعوی مطالبه وجه قابلیت پیگیری خواهد داشت و فرد طلبکار میتواند با طرح دعوی مطالبه وجه، مبلغ لازم را مطالبه کند. این شرایط فرایند پیچیدهای ندارد اما مشاوره از وکیل در مشهد میتواند به شما کمک کند تا اطلاعات جامع و کاملی کسب کنید.
هر آنچه باید در مورد مطالبه وجه بدانید
در معاملات تجاری یا زندگی روزمره همیشه این امکان وجود دارد تا یکی از طرفین از پرداخت وجه بدهکاری خود خودداری کند. مشاوره حقوقی در مشهد شما را آگاه میکند که در این شرایط قانون برای مطالبه وجه یا مطالبه طلب روشهایی را در نظر گرفته است. به طور معمول مطالبه وجه به وسیله چک، سفته، فاکتور، رسید، قرارداد، فیش بانکی یا پرینت حساب، تعهد یا شهادت افراد دیگر قابل اثبات است و پیگرد قانونی میشود.
در رابطه با فاکتور باید بگوییم که از نظر قانونی در صورتی قابل اثبات است که طرف بدهکار آن را امضاء کرده باشد یا اثر انگشت خود را به عنوان تأیید بر آن مهر کرده باشد. البته ممکن است شواهد و مدارک دیگری نیز برای اثبات آن وجود داشته باشد.
در مورد مبالغی که به عنوان قرض به بدهکار داده شده است، باید فیش بانکی، پرینت حساب و دلایل و شواهدی وجود داشته باشد که این مبلغ به عنوان قرض به آن شخص پرداخت شده و او از پس دادن آن خودداری کرده است.
در صورتی که رسید طلبکاری شما سفته است و با این سوال مواجه شدید که چگونه دعوی مطالبه وجه را اثبات کنیم یا مطالبه وجه سفته چیست وکیل با تجربه و با دانش به شما کمک میکند تا اطلاعات مورد نظر خود را کسب کنید.
درخواست مطالبه وجه چیست؟
همانطور که گفته شد فرد طلبکار پس از جمعآوری مدارک کافی در جهت اثبات طلبکاری خود و بدهکاری طرف دیگر میتواند از نظر قانونی، مطالبه وجه به دو صورت مختلف انجام دهد که در ادامه هریک از آنها را بررسی خواهید کرد.
-
فرستادن اظهارنامه
طبق قانون فرد طلبکار برای مطالبه وجه خود باید برای طرف مقابل اظهارنامه ارسال کند. این فرایند، یک فرایند اختیاری است که میتواند پیش از تنظیم دادخواست و مراجعه به دادگاه انجام شود تنها به این منظور که فرد طلبکار به بدهکار اطلاع دهد که فرایند قانونی وصول مطالبه در دست اقدام است. البته این اقدام به شرطی قابل انجام است که زمان وصول آن فرا رسیده باشد. از نظر قانونی هر شخص میتواند در مورد تعهدات موجود در معاملات خود با دیگری، اظهارات خود را به صورت رسمی و در قالب اظهارنامه برای او ارسال کند. با ارسال اظهارنامه فرد طلبکار به طرف مقابل میفهماند که در مطالبه وجه خود جدی است و مرحله بعدی، تنظیم دادخواست قانونی بر علیه او خواهد بود.
باید بدانید فرستادن اظهارنامه تنها زمانی مفید خواهد بود که طلبکار بداند شخص بدهکار با دیدن آن به احتمال زیاد برای پرداخت بدهی اقدام خواهد کرد، در غیر این صورت ارسال آن میتواند در مواردی به ضرر طلبکار باشد چرا که ممکن است طرف مقابل را هوشیار کند و او پس از آن، آدرس خود را تغییر دهد یا اموال خود را از نظر قانونی از دسترس خارج کند.
به همین دلیل پیش از ارسال اظهارنامه شما باید با یک وکیل با تجربه و حاذق صحبت و مشورت کنید. علاوه بر این وکیل میتواند برای شما اظهارنامه بنویسد که پس از آن طلبکار بتواند آن را به دفاتر الکترونیک قضایی ببرد و برای ثبت آن اقدام کند.
-
دادخواست مطالبه وجه
دادخواست مطالبه وجه به نوعی دادخواست گفته میشود که فرد برای دریافت مطالبات به دادگاه ارائه دعوی میکند. اگر فرد بدهکار به اظهارنامه توجهی نشان ندهد و بدهی خود را پرداخت نکند در مرحله بعد شخص میتواند برای مطالبه وجه یا طلب خود از طریق تنظیم دادخواست قانونی اقدام کند. برای این کار بهتر است از وکیل کمک گرفته شود. پس از تنظیم دادخواست باید آن را به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تحویل داده و آن را ثبت کند. در صورتی که در دادخواست مطالبه وجه اختلافی وجود داشته باشد، میتوان از راههای مختلفی برای حل این اختلافات استفاده کرد. به عنوان مثال، میتوان با برقراری به داوری یا به دادگاه مراجعه کرد. همچنین، در برخی موارد، میتوان از روشهای دیگری مانند تأمین مالی استفاده کرد تا به پرداخت وجه مطالبه شده برسید.
در ادامه یک نمونه از دادخواست مطالبه وجه را در اختیار شما قرار میدهیم.
ریاست محترم دادگاه …
با سلام
احتراما اینجانب … به استحضار میرسانم که در تاریخ … ملکی را با مشخصات … و … طبق قرارداد رسمی به شماره … به آقای … فروختهام و ایشان تعداد … برگه چک برای پرداخت وجه به اینجانب تسلیم کرده است که هیچکدام از آنها وصول نشده است.
و در عین حال با وجود مراجعات مکرر، شخص خوانده محترم از پرداخت آن خودداری کرده است. به همین دلیل با استناد به مواد … و … قانون … از دادگاه محترم تقاضای الزام خوانده به پرداخت مبلغ … ریال و همچنین پرداخت تمام خسارات و هزینههای دادرسی و تاخیر پرداخت را استدعا میکنم.
مطالبه وجه در شورای حل اختلاف
در پروندههای دادگاه صالح بر اساس سندی که برای اثبات طلب ارائه می شود فرق کند. در این رابطه باید بدانید که اگر مبلغ طلبکاری، ۲۰ میلیون تومان یا کمتر از آن باشد، پرونده برای رسیدگی به شورای حل اختلاف فرستاده خواهد شد. اما اگر این مبلغ بیش از ۲۰ میلیون تومان باشد، مرجع صلاحیتدار برای رسیدگی به پرونده، دادگاه خواهد بود. به عنوان نمونه مطالبه وجه مهریه که مستند به سند رسمی است از راه اجرای ثبت قابلیت مطالبه داد و نیازی نیست که خانم برای مطالبه به دادگاه یا شورای حل اختلاف مراجعه کند.
هزینه دادرسی مطالبه وجه چقدر است؟
هزینه دادرسی برای درخواست مطالبه وجه به اسناد عادی در شورای حل اختلاف معادل دو و نیم درصد مبلغ درخواست و در دادگاه تا سقف ۲۰ میلیون تومان معادل دو و نیم درصد و مازاد آن معادل سه و نیم درصد خواسته محاسبه میشود. در این خصوص با توجه به ارسال پرونده از طریق دفاتر خدمات قضایی مبلغ هزینه دادرسی در این دفاتر پرداخت خواهد شد.
جمعبندی
همانطور که گفته شد درخواست مطالبه وجه یک فرایند قانونی است و در صورتی که فرد بدهکار از پرداخت مبلغ بدهکاری خود اجتناب کند، طلبکار میتواند به دادگاه درخواست مطالبه خود را اعلام کند. برای اینکه فردی بتواند دادخواست مطالبه وجه خود را به دادگاه ارائه کند، باید شرایط لازم مانند وجود یک قرارداد معتبر، مدارک مستند و ابهام در مورد پرداخت وجه وجود داشته باشد. در این فرایند قانونی در صورتی که احساس کردید به راهنمایی و مشاوره تخصصی و حقوقی داشتید یا نیاز داشتید که یک وکیل باتجربه در دادگاه شما را همراهی کند میتوانید به موسسه وکلای علیرضا قدیری مراجعه کنید و مشکل خود را با آنها در میان گذاشته تا پاسخ جامعی دریافت کنید. همچنین میتوانید اطمینان حاصل کنید که وکلای با تجربه ما تا لحظه حصول نتیجه شما را همراهی خواهند کرد.
سوالات متداول
چه شواهد و مدارکی برای مطالبه طلب لازم است؟
این موضوع بستگی به این دارد که نوع طلبکاری شما از فرد بدهکار چیست. اگر مبلغ را به او قرض داده باشید، باید مدرکی بیاورید که ثابت کند پول را به او داده و پس نگرفتهاید، مانند فیش بانکی، پرینت حساب و… اما اگر طلب به موجب قرارداد، چک، سفته، تعهد و دیگر مدارک و اسناد رسمی و غیررسمی باشد، باید تمام مدارک و مستندات و حتی شهادت شاهدان مربوط به این معامله به دادگاه تقدیم شود.
دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوای مطالبهی وجه کدام است؟
چون در درخواست مطالبه وجه، موضوع خواسته جزو اموال منقول محسوب میشود مرجع رسیدگی به این پروندهها دادگاه محل اقامت شخص بدهکار است؛ اما از نظر ماهیت پرونده، رسیدگی به دادخواست مطالبه وجه بر عهده دادگاه عمومی حقوقی خواهد بود.
هزینه دادرسی در درخواست مطالبه وجه چقدر است؟
هزینه دادرسی آن بستگی به میزان طلب یا همان مبلغی دارد که فرد خواهان (شاکی) از دیگری طلبکار است؛ یعنی برای دادگاه اولیه یا بدوی باید سه و نیم درصد از ارزش طلب برای دادرسی پرداخت شود، علاوه بر این در مراحل تجدیدنظر و اعاده دادرسی، این مبلغ چهار و نیم درصد محاسبه میشود