حسب شرط دوازدهم عقدنامه در صورتیکه مرد بدون اذن زن اقدام به ازدواج مجدد نماید، زوجه وکیل است که خود را مطلقه نماید.
شرایط وکالت زن در زمان تخلف مرد از شرط دوازدهم عقدنامه چیست ؟
سوالاتی که برای این وکالت مطرح است، عبارتند از :
1. آیا اگر زوج اقدام به ازدواج موقت نمود، شرایط مندرج در بند دوازدهم محقق می گردد یا اینکه این بند فقط زمانی کاربرد دارد که زوج در ازدواج مجدد، عقد دائمی داشته باشد ؟
اگرچه این موضوع در مواردی در بعضی از شعب دادگاه ها با نظرات متفاوتی مطرح شده است ولیکن اکنون رویه قضائی مطلق، ازدواج مجدد را قبول داشته و چه ازدواج مجدد دائم باشد و چه موقت، بند دوازدهم عقدنامه، حقوق قانونی زوجه را مبنی بر داشتن وکالت برای مطلقه نمودن خود به رسمیت شناخته است. نظریات مشورتی و بعضا آراء صادره از دیوانعالی کشور حاکی از قبول مطلق عقد ازدواج اعم از دائم یا موقت برای بوجودآمدن حق طلاق برای زوجه می باشد.
2. نحوه اثبات ازدواج مجدد زوج توسط زوجه
صرفنظر از حقی که برای زوجه بوجود می آید موضوع از جهت اثباتی معمولا برای زوجه چالشی می باشد، زیرا دادگاه بدون داشتن مدرک کافی و لازم مبنی بر اثبات ازدواج مجدد زوج نمی تواند به زوجه حق طلاق بدهد. لذا در این خصوص معمولا بانوان با مشکل جدی مواجه هستند که ضروریست در صورتی که ظن و گمان بر ازدواج مجدد همسر خود دارند قبل ازینکه هر اقدام ناشیانه ای بنمایند که منجر به ازبین رفتن همان مدارک اولیه هم بشود، با وکیلی متبحر در این امر مشورت نمایند و در جهت اثبات موضوع خودسرانه عمل نکنند، زیرا در موارد بسیاری دیده شده که بانوان بدون اینکه بتوانند موضوع را اثبات کنند با طرح دعوائی ضعیف، امکان احقاق حقوق خود را از دست می دهند. به عنوان مثال خانمی تصور می نماید صرف اینکه همسرش را با یک غریبه دیده است و بین آنها معاشرتی را ملاحظه نموده برای اثبات ازدواج مجدد کافیست، در حالیکه به هیچ وجه صرف رابطه بین دونفر حکایت از ازدواج مجدد نخواهد داشت، بلکه باید مستندات کافی مبنی براینکه عقد ازدواج صورت پذیرفته است تهیه و متعاقب آن طرح شکایت نمود، اگرچه در صورتی که بتوان رابطه غیرشرعی بین زوج با شخص غریبه را ثابت نمود می تواند مشمول بند دیگری از عقدنامه باشد که در خصوص آن در جایی دیگر توضیح داده خواهد شد.
نگارش محتوا : علیرضا قدیری – وکیل پایه یک دادگستری