دلیل ارجاع به اداره سجل کیفری

تصویری از دلیل ارجاع به اداره سجل کیفری

سجل کیفری همان شناسنامه کیفری فرد محسوب می‌شود که تمام اطلاعات مرتبط با سوابق و جرایم کیفری در آن ثبت می‌شود. دلیل ارجاع به اداره سجل کیفری این است تا بررسی کنند شما محکومیت کیفری داشته‌اید یا خیر؟ از آنجایی که مشکلات حقوقی همیشه با چالش‌های متعددی همراه است، اگر پس از مطالعه این مطلب همچنان سوال در ذهن خود داشتید، می‌توانید از وکیل مشهد استفاده کنید. 

در ادامه با معنای سجل کیفری، نحوه دریافت آن، دلیل ارجاع به اداره سجل کیفری، جرایم درج شده و نحوه پاک شدن سابقه فرد از گواهی عدم سوء پیشینه  آشنا می‌شوید. 

سجل کیفری یا گواهی عدم سوء پیشینه چیست؟

سجل نام قدیمی شناسنامه است و همانطور که شناسنامه حاوی اطلاعات هویتی و تصویر فرد است؛ در سجل کیفری هم اطلاعات مرتبط با محکومیت قطعی فرد و مشخصات وی ثبت می‌گردد. جرایمی که دارای محکومیت موثر کیفری و مجازات قابل اجرا هستند، تاریخ شروع حکم و اتمام آن، موارد آزادی مشروط در سجل کیفری درج می‌شوند.

پس از درج جرایم در سجل کیفری، فرد علاوه بر مجازات از تمامی حقوق اجتماعی نیز محروم می‌شود. البته این محرومیت‌ها به جز موارد خاص همیشگی نیست.

تصویری از سجل کیفری

دلیل ارجاع به اداره سجل کیفری چیست؟

اگر به صورت حضوری به اداره سجل کیفری فرا خوانده شده‌اید و دلیل آن را نمی‌دانید، می‌توانید از وکیل کیفری در مشهد استفاده کنید. برخی از دلایل مهم ارجاع به اداره سجل کیفری عبارتند از: 

  • سازمان‌ها و ارگان‌ها برای اطلاع از سوابق و سو پیشینه کارکنان خود از سجل کیفری استفاده می‌کنند تا نسبت به استخدام کارکنان شایسته با خیالی راحت اقدام کنند. 
  • اگر یک پرونده در دادگاه داشته باشید، سجل کیفری مدرکی قابل استناد برای ارائه به دادگاه است تا یک دید همه‌جانبه از گذشته و سابقه شما داشته باشند.
  • در زمان درخواست دریافت برخی از حقوق اجتماعی خود به گواهی عدم سوپیشینه نیاز است.

برای دریافت گواهی عدم سو پیشینه یا همان سجل کیفری، می‌توانید به صورت حضوری و غیرحضوری اقدام نمایید.

سجل کیفری را می‌توانید از طریق دفاتر قضایی یا پلیس+۱۰ و همچنین سامانه ثنا و سامانه عدل ایران دریافت کنید و به مراجع مدنظر تحویل دهید. 

چه جرایمی در سجل کیفری ثبت می‌شوند؟

طبق تبصره ماده ۴۰ قانون مجازات اسلامی محکومیت موثر، محکومیتی است که محکوم را به تبع اجرای حکم، بر اساس ماده (۲۵) این قانون از حقوق اجتماعی محروم می‌کند. محرومیت از حقوق اجتماعی دائمی نبوده و با توجه به نوع جرم و اثرات آن، مدت زمان محرومیت اجتماعی متفاوت خواهد بود.
بنابراین طبق این تبصره، تمامی جرم‌ها در سجل کیفری ثبت نمی‌شوند بلکه جرایمی که به محکومیت موثر کیفری منجر می‌شوند، در سجل کیفری فرد ثبت می‌شوند. 

  • محکومیت موثر برای جرایم عمدی است و در جرایم شبه عمد و خطای محض محکومیت همواره غیر موثر است. 
  • محکومیت کیفری جوانان زیر ۱۸ سال در سجل کیفری ثبت نمی‌شوند. 

طبق ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی، این جرایم عمدی جزو محکومیت‌های موثر هستند و در گواهی سوپیشینه ثبت می‌شوند:

۱- محکومیت قطعی به مجازات‌های سالب حیات و حبس ابد

۲- محکومیت‌ به قطع عضو، قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد 

۳- محکومیت به شلاق حدی، قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد

تصویری از دلیل ترجاع به اداره سجل

پاک شدن سابقه کیفری از گواهی عدم سوء پیشینه

هیچ شخصی سزاوار محرومیت مادام العمر از حقوق اجتماعی خود نیست و خوشبختانه قانون‌گذار، شرایطی را فراهم کرده تا پس از مدت زمان مشخصی با توجه به نوع جرم و مجازات آن، بین ۲ تا ۷ سال از سابقه کیفری فرد پاک شود.  

البته برخی جرایم خاص مانند جرایم منافی عفت عمومی و… این قابلیت را ندارند. برای پاسخ به سوال نحوه اثبات نسب در دادگاه چگونه است باید از وکلای مجرب کمک گرفت تا به سرعت به این جرایم رسیدگی شود و در اسرع وقت از سجل کیفری فرد پاک شود.

۱- در مجازات‌های سالب حیات و حبس ابد، ۷ سال پس از تاریخ توقف اجرای حکم از سجل کیفری به صورت خودکار پاک می‌شود. البته این مورد در صورتی معنا می‌پذیرد که مجازات اصلی فرد، بنا به دلایل قانونی اجرا نشده باشد.

۲- در مجازات‌های قطع عضو، قصاص عضو (دیه جنایت بیش از نصف دیه مجنی علیه)، حبس تا درجه چهار، ۳ سال جرم در سجل کیفری باقی می‌ماند. 

۳- در مجازات‌های شلاق حدی، قصاص عضو( دیه جنایت نصف دیه مجنی علیه یا کمتر)، حبس درجه پنج، پس از ۲ سال سابقه فرد پاک می‌شود.

توجه به این نکته مهم است که پس از پاک شدن سوابق فرد از سجل کیفری و پایان محرومیت اجتماعی وی، سوابق کیفری همچنان در پرونده قضایی فرد ثبت و بایگانی می‌شوند و در شرایط مختلف قابل بازبینی و بررسی است.

مدارک لازم برای دریافت سجل کیفری

اگر به هر دلیلی نیاز به گرفتن گواهی عدم سوء پیشینه پیدا کردید باید این مدارک را آماده کنید.

  1. اصل و کپی تمام صفحات شناسنامه
  2. اصل و کپی کارت ملی
  3. یک عدد عکس ۳*۴
  4. نشانی دقیق و کدپستی محل متقاضی 
  5. معرفی نامه از محل کار

جمع‌بندیگواهی عدم سوء پیشینه با توجه به مرجع درخواست کننده آن می‌تواند شامل اطلاعات محکومیت کیفری موثر و یا هر دو محکومیت موثر و غیر موثر باشد. این گواهی ممکن است بارها به دلایل مختلفی از شما درخواست شود، به همین دلیل در این مطلب تمام نکات مهم و نحوه دریافت آن را به صورت کامل گردآوری کردیم. چنانچه در مراحل ثبت‌نام و دریافت گواهی از سامانه یا مراجع مربوطه با مشکل روبه‌رو شدید، می‌توانید از خدمات مشاوره موسسه حقوقی علیرضا قدیری استفاده کنید. مطمئن باشید تا زمان دریافت نتیجه رضایت بخش و احقاق حقوق خود، یک تیم مجرب از وکلای زبده در کنار شما حضور خواهند داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو وقت مشاوره