جرم قذف به معنای تهمت ناروا زنا یا لواط به شخص دیگر است. نسبت دادن زنا یا لواط به شخص دیگر، طبق ماده ۲۴۵ قانون اساسی، قذف شمرده میشود. نسبت دادن این اعمال منافی عفت عمومی، آبروی شخص را در معرض خطر قرار میدهد؛ به همین دلیل جرم شناخته میشود. جرم قذف حتی در صورتی که فردی که مورد تهمت واقع میشود مرده باشد؛ نیز محقق میشود. اگر در زمینههای دیگر نیاز به مشاوره حقوقی در مشهد دارید با ما تماس بگیرید.
شماره تماس مجموعه حقوقی علیرضا قدیری: ۰۹۱۵۵۹۰۹۵۴۹
همچنین اگر برای مراجعه حضوری مشکل دارید میتوانید از خدمات وکیل آنلاین مشهد بهرهمند شوید.
این جرم از جمله جرایم حدی به حساب میآید و برای آن ۸۰ ضربه شلاق حدی به عنوان مجازات در نظر گرفته میشود. در شرایطی که نسبت دادن لواط و زنا به بزرگان دین صورت بگیرد؛ قذف به عنوان سب النبی در نظر گرفته میشود. در صورتی که فرد در حالت بلوغ باشد و این قذف بدون اکراه و از روی عمد صورت بگیرد؛ مجازات اعدام برای او معین میشود. برای کسب اطلاع بیشتر از جزئیات جرم قذف با بهترین وکیل مشهد، علیرضا قدیری با سابقه بیش از ۲۵ سال در زمینه پروندههای حقوقی و کیفری، وکیل پایه یک دادگستری همراه باشید.
قذف با توهین و افترا تفاوتهایی دارد و در نوع مجازات نیز از هم متمایز میشوند. در ادامه هر یک از این موارد به طور کامل بیان میشوند.
توهین در واقع کلام زشت و ناپسندی است که باعث تحقیر یا آزار رسیدن به فرد دیگر میشود. مجازات توهین به اشخاص به صورت تعزیری است و طبق نظر قاضی تعیین میگردد. اگر توهین به شخصی عادی باشد مجازات آن به صورت نقدی است. در صورتی که توهین به بزرگان دین اعم از پیامبران یا ائمه باشد؛ مجازات آن فراتر میرود. توهین به بزرگان دین حتی میتواند مجازات حبس نیز به دنبال داشته باشد.
افترا به معنی نسبت دادن جرم به شخص دیگر است در شرایطی که توانایی اثبات آن را نداشته باشد. با توجه به این که در افترا به طور مستقیم جرم به فرد نسبت داده میشود؛ مجازات آن بیشتر از توهین است. افترا نیز از جرایم تعزیری به حساب میآید و مجازات طبق نظر قاضی تعیین میشود. مجازات افترا تا ۷۴ ضربه شلاق و حبس ۱ ماه تا ۱ سال است. یکی از این مجازات نام برده یا هر دو، بسته به نظر قاضی برای فرد تعیین میشود.
این جرم در واقع نوع خاصی از جرم افترا به حساب میآید. در قذف زنا یا لواط به شخص مرده یا زنده نسبت داده میشود. این جرم در دسته جرایم حدی قرار میگیرد و مجازات آن ۸۰ ضربه شلاق است. در صورتی که فرد ۳ بار این جرم را مرتکب شود و هر بار حد جرم بر او اجرا شود؛ اگر برای بار چهارم مرتکب قذف شود؛ مجازات او اعدام خواهد بود.
در جریان جرم قذف دو کلمه قاذف و مقذوف زیاد به گوش میرسد. قاذف در واقع شخصی است که به شخص دیگر تهمت زنا یا لواط میزند. در جریان این جرم، شخص قاذف به عنوان مجرم شناخته میشود. مقذوف هم به شخصی گفته میشود که قذف بر علیه او انجام شده است. در جریان مربوط به جرایم قذف، قاذف یک نفر، ولی مقذوف میتواند بیش از یک نفر باشد. این جرم از جرایم حدی به حساب میآید و مجازات ۸۰ ضربه شلاق برای آن معین میشود.
در صورتی که قذف به یکی از اشخاص بلند مرتبه مثل رهبر فعلی یا قبلی جمهوری اسلامی صورت گیرد، جرم تعزیری برای فرد مشخص میشود. فرد قاذف به ۳ تا ۱۰ سال حبس محکوم میگردد. این در شرایطی است که جرم محاربه فرد محرز نشود. اگر جرم محاربه فرد ثابت شود در این صورت مجازات آن متفاوت است.
در صورتی که این جرم توسط یک قاذف ولی تعداد مقذوفها بیش از یک نفر صورت بگیرد، هر یک از مقذوف شدگان میتوانند شکایت خود را به صورت جداگانه ثبت کنند. مجازات فرد قاذف نیز برای هر شکایت به صورت جداگانه تعیین و اجرا میشود.
در صورتی که بعد از اجرای مجازات حد بر روی قاذف؛ فرد هنوز هم از گفته خود پشیمان نباشد؛ مجازات تعزیری برای او معین میشود. در صورتی که قاذف هنوز هم از عمل قذف خود پشیمان نباشد؛ مجددا به ۳۱ الی ۷۴ شلاق محکوم میشود.
در جرم قذف باید به صورت صریح نسبت دادن زنا یا لواط به شخص دیگر رخ بدهد. شخص قاذف باید آگاه به معنی سخنان خود باشد. یکی از شرایط و ارکان قذف به شخص مقذوف مربوط است. در صورتی که قذف به شخصی مجنون، نابالغ یا غیر مسلم نسبت داده شود؛ مجازات حد اعمال نمیشود. در چنین شرایطی چون قاذف جرم قذف را مرتکب نشده است برای او حد تعیین نمیگردد. مجازات قاذف از حد ساقط میشود و برای او مجازات تعزیری اعمال میشود.
جرم قذف از جمله جرایم حدی است که مجازات آن در شریعت اسلام تعیین شدهاست. به دلیل این که این نوع افترا آبروی شخص و عفت عمومی را لکهدار میکند؛ برای آن حد در اسلام مشخص شده است. گاهی اوقات شرایطی پیش میآید که حد قذف ساقط میشود و برای آن تعزیر مشخص میشود. این تعزیر در قانون مجازات اسلامی برای قذف ساقط شده از حد به صورت ۳۱ تا ۷۴ ضربه شلاق است. بسته به نظر قاضی مقدار مجازات تعزیری مشخص میشود. موارد زیر سبب سقوط حد قذف و تعزیری شدن آن میشود:
اگر دو نفر یکدیگر را قذف کنند در این صورت مجازات آن از حد ساقط میشود. برای هر دو این افراد مجازات ۳۱ الی ۷۴ ضربه شلاق معین میشود.
در صورتی که پدر یا جد پدری فرزند یا نوه خود را مورد قذف قرار دهد؛ مجازات تعزیری برای آن در نظر گرفته میشود. بر طبق ماده ۲۶۰ قانون مجازات اسلامی، قاذف به ۳۱ تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم میشود.
در صورتی که قاذف شرایط زیر را داشته باشد؛ طبق ماده ۲۵۱ قانون مجازات اسلامی، مجازات تعزیری برای او تعیین میشود.
برای شکایت و رسیدگی به این جرم باید به مراجعی همچون دادگاه کیفری و دادسرای استان یا شهرستان مراجعه کرد. شما با کمک وکیل کیفری با تجربه میتوانید مسیر شکایت و رسیدگی را طی کنید.ممکن است شما با مراحل رسیدگی به شکایت خود آشنایی نداشته باشید و همین پرونده شما را به شکست پیش ببرد.
علیرضا قدیری، با سابقه و کوله باری از تجربه و موفقیت در پروندههای گوناگون، خدمات مورد نیاز را در اختیار شما قرار میدهد. تلاش این مجموعه در راستای برقراری عدالت است. در اولین مراجعه مشکل شما بررسی میشود و تمامی جوانب به دقت در نظر گرفته میشود.
در مرحله بعد علیرضا قدیری راه حل مناسب را برای پرونده شما مییابد. برای آشنایی هرچه بیشتر شما با روند، تحلیل فرایند دادرسی صورت میگیرد. با سابقه موفقیت زیاد این مجموعه در پروندههای مختلف، این مرحله با دقت و موشکافانه پیش میرود. در نهایت بعد از طی کردن این مراحل مشکل شما حل میشود.
برای ثبت شکایت از فرد قاذف باید به دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه کرد. بعد از ثبت شکایت رسیدگی مقدماتی آن آغاز میشود. در این مرحله پرونده به دادسرا ارجاع داده میشود. بازپرس پرونده را مطالعه میکند و مدارک و شواهد موجود را مورد بررسی قرار میدهد.
در صورتی که شاکی ادله محکمی ارائه کند تا جرم قذف ثابت شود؛ در این صورت پرونده به دادگاه کیفری ۲ ارجاع میشود. در این دادگاه صدور رای صورت میگیرد. بعد از اینکه رای صادر شود؛ ۲۰ روز مهلت اعتراض وجود دارد. برای اعتراض باید به شعبه دادگاه کیفری مراجعه شود.
برای شکایت در مورد جرم قذف ابتدا باید اثبات جرم صورت گیرد. مواردی که اثبات این جرم را ثابت میکند شامل موارد زیر است:
سخن پایانی
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد جرم قذف و مجازات آن، میتوانید به وب سایت علیرضا قدیری مراجعه کنید. همچنین برای حل مشکلات خود میتوانید به طور رایگان با تیم متخصصان مجموعه در ارتباط باشید. تنها کافی است از بخش تماس با ما فرم درخواست مشاوره را تکمیل کنید.
سوالات متداول
آیا جرم قذف قابل گذشت است؟
بله؛ این جرم حق الناس به حساب میاید و طبق ماده ۲۵۵ قانون مجازات اسلامی در دسته جرایم قابل گذشت قرار میگیرد. اگر شاکی از حق خود بگذرد و گذشت کند؛ اجرای مجازات متوقف میشود.
آیا قذف، توهین و افترا با همدیگر فرق دارند؟
بله؛ قذف، افترا و توهین سه جرم مجزا هستند که مجازات هر کدام متفاوت است. در بخش تفاوت جرم قذف با توهین و افترا به بررسی کامل این موضوع پرداختهایم.
آیا امکان ساقط شدن حد قذف وجود دارد؟
بله؛ در صورتی که فرد قاذف مجنون، نامسلمان و نابالغ باشد؛ همچنین اگر قاذف جرم خود را بپذیرد حد قذف ساقط خواهد شد.
چگونه میتوانم جرم قذف را ثابت کنم؟
برای اثبات این جرم باید مدارکی از جمله حضور دو شاهد عادل و آگاه، ارائه مدارک معتبر کتبی مثل متن نوشتاری یا پیامک و ارائه فیلم یا صدای تلفنی داشته باشید. دقت کنید که داشتن همه این مدارک لزومی ندارد یکی از موارد گفته شده برای اثبات جرم قذف کافی است.
دسترسی سریع
مشخصات تماس
ایران، مشهد ، خیابان امام خمینی.برج اداری مرمر
05138114304 - 09155909549 - 02125917077
ghadiri.alireza2020@gmail.com
شنبه تا پنج شنبه: ۱۰صبح الی ۸ شب - روزهای تعطیل و جمعه ها: تعطیل
تمامی حقوق برای موسسه حقوقی علیرضا قدیری محفوظ است.