10 نکته کاربردی در اعتراض ثالث حکمی

1-اعتراض ثالث حکمی چیست ؟

با توجه به مواد 417 و 418 قانون آیین دادرسی مدنی ، تمام اشخاصی که به نحوی از آراء صادره دادگاه های عمومی و انقلاب یا از احکام داوری متضرر گردیده اند و در پروسه دادرسی بعنوان یکی از اصحاب دعوی حضور نداشته اند می توانند بعنوان شخص ثالث به حکم صادره اعتراض نمایند . به این موضوع اعتراض ثالث حکمی گفته می شود .

2- انواع اعتراض ثالث حکمی چیست ؟

ما دو نوع اعتراض ثالث حکمی داریم ، یکی اصلی و یکی طاری

  • اصلی در صورتی ست که شخص مستقیما از رأی صادره بین دونفر متضرر گردیده است ، برای مثال ، شخصی علیه دیگری ادعای خرید ملکی را مطرح می کند و دادگاه نسبت به آن رأی به اثبات وقوع بیع و تحویل مبیع را صادر می نماید . بعدا ثالث مطلع می گردد که دونفر مذکور حکم به اثبات وقوع بیع ملکی را گرفته اند که متعلق به او می باشد . در اینجا شخص ثالث مستقیما از رأی صادره متضرر گردیده و باتوجه به اینکه در دادرسی آنها بعنوان یکی از اصحاب دعوی حضور نداشته ، می تواند بعنوان ثالث به رأی صادره اعتراض نماید .
  • دعوای اعتراض طاری مربوط به زمانی است که وقتی در پرونده ای یکی از طرفین دعوی به رأی یک دادگاه دیگر استناد می نماید ، طرف دیگر پرونده اگر قبلا در آن پرونده حضور نداشته اکنون می تواند بعنوان معترض ثالث طاری به رأی سابق استنادی  اعتراض نماید . در اینصورت  دادرسی تا رسیدگی به اعتراض طاری متوقف می گردد .

3- نحوه طرح شکایت ثالث چگونه است ؟

معترض ثالث چه اصلی و چه طاری می بایستی دادخواستی تنظیم نماید که خود او خواهان باشد و طرفین پرونده مورد اعتراض خوانده قرار بگیرند و دادخواست و منضمات آنرا از طریق دفاتر خدمات قضایی ارسال نماید .

4- کدام دادگاه صالح به رسیدگی به اعتراض ثالث می باشد ؟

اعتراض ثالث باید به دادگاهی ارسال گردد که رأی مورد اعتراض در آنجا قطعی گردیده است ، مثلا اگر رأی در دادگاه تجدیدنظر قطعی گردیده باید اعتراض ثالث به دادگاه تجدیدنظر ارسال گردد و یا اگر رأی دیوانعالی کشور قطعی گردیده بود، اعتراض در دیوان مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت .

5- هزینه اعتراض ثالث چقدر است ؟

رسیدگی به اعتراض ثالث در هر مرجعی باشد بصورتی رسیدگی خواهد شد که گویی در دادگاه بدوی رسیدگی می شود . یعنی از حیث شرایط رسیدگی و هزینه ها و آیین دادرسی و ابلاغات در هر مرجعی که باشد با شرایط رسیدگی در دادگاه بدوی صورت خواهد پذیرفت .

6- مهلت اعتراض ثالث چقدر است ؟

اعتراض ثالث حکمی فاقد مهلت است . علت آن هم این است که معترض ثالث قبلا در دادرسی حضور نداشته و هیچ رأی و دادنامه ای به او ابلاغ نگردیده است ، بنابراین هیچ مهلتی برای وی متصور نمی باشد . مهلت معترض ثالث از زمان اطلاع او می باشد .

7- شرط پذیرش اعتراض ثالث چیست ؟

شرط اصلی پذیرش اعتراض ثالث این است که معترض یا نماینده وی یا وکیلش در هیچ یک از مراحل دادرسی حضور نداشته و یا طرف دعوی نبوده باشد . در صورتیکه معترض ثالث طرف دعوی بوده باشد ولی در دادگاه حضور پیدا نکرده باشد و یا حکم غیابی صادر گردیده باشد ، نمی تواند معترض ثالث باشد ، بلکه مشمول مقررات مربوط به واخواهی خواهد بود .

8- آیا بعد از اجرای حکم هم می توان معترض ثالث بود؟

با توجه به ماده 422 قانون آیین دادرسی مدنی بعد از اجرای حکم هم می شود به حکم اعتراض ثالث نمود ولیکن در این مورد ضروریست که معترض ثالث ثابت نماید که مبنای حقانیت وی به لحاظ قانونی مخدوش نگردیده و ساقط نشده باشد .

9- آیا اعتراض ثالث اجرای حکم را متوقف می کند ؟

اعتراض ثالث نمی تواند مانع اجرای حکم گردد ، اما در مواردی که در صورت اجرای حکم ضرر غیرقابل جبرانی بوجود بیاید ، دادگاه با اخذ تأمین مناسب بطور موقت اجرای حکم را متوقف می نماید .

10-  با توجه به پیچیدگیهای مربوط به پرونده های اعتراض ثالث حکمی اعم از اصلی یا طاری توصیه می شود از کمک و مساعدت موسسه حقوقی علیرضا قدیری با سابقه طولانی وکالت در موضوعات فوق بهره بگیرید تا از آسیب های احتمالی طرح دعوی اشتباه و طی مسیر طولانی دادرسی بدون کسب نتیجه پیشگیری نمایید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو وقت مشاوره