نکات کاربردی تنظیم سندرسمی صلح سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت

بسیاری از واحدهای تجاری که توسط افراد خریداری می گردد معمولا با یک قرارداد عادی می باشد که در اصطلاح بین مردم بعنوان قولنامه خرید مطرح است که به آن مبایعه نامه عادی نیز می گویند . حال خریدار واحد تجاری که دارای مبایعه نامه عادی می باشد قصد دارد برای واحد خریداری شده سندرسمی صلح سرقفلی و کسب و پیشه تجارت اخذ نماید ، در اینصورت ممکن است با یکی از فروض ذیل مواجه گردد .

نکته اول

کسی که دارای قرارداد عادی خرید سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت است واحد تجاری را از شخصی خریداری نموده که دارای سند رسمی صلح سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت می باشد و بین آنها هیچ اختلافی وجود ندارد . در اینصورت شخص خریدار با دونفر مواجه می باشد . یک کسی که سندرسمی مذکور را دارد و نفر دیگر مالک ملک است که با این وصف شخصی که سند رسمی بنامش است بایستی آنرا به خریدار منتقل نماید و همزمان نیز سندرسمی اجاره بین خریدار و مالک بایستی تنظیم گردد .

نکته دوم

فرض دوم در صورتیست که خریدار واحد تجاری را از شخصی خریداری نموده که فاقد سندرسمی صلح سرقفلی و کسب و پیشه و تجارت می باشد ، در اینصورت خریدار بایستی به مالک مراجعه نماید و در صورتیکه با فروشنده و مالک هیچ اختلافی نداشته باشد ، مالک با مراجعه به محضر، سندرسمی برای وی تنظیم می نماید . در این صورت محاضر طی یک سند رسمی هم حقوق مربوط به سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت را به خریدار منتقل می نمایند و در همان سند اجاره واحد را نیز اعلام و در آن  قید می نمایند . بعبارتی این سند حاوی دو مطلب می باشد ، انتقال حق سرقفلی و تنظیم سند اجاره که توسط مالک برای خریدار تنظیم می گردد .

نکته سوم

در صورتیکه خریدار واحد تجاری را از شخصی خریداری نموده و نامبرده فاقد سند رسمی صلح می باشد و مالک نیز برای تنظیم سند موافقت نمی نماید و بین خریدار و مالک توافقی وجود ندارد یا اینکه فروشنده دارای سندرسمی صلح سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت می باشد ولیکن بین او و خریدار اختلاف وجود دارد و فروشنده حاضر به تنظیم سند برای وی نمی باشد .

در اینصورت خریدار بایستی دادخواستی بطرفیت فروشنده و مالک ملک تنظیم نماید و الزام آنان را برای تنظیم سند رسمی از دادگاه بخواهد .

نکته مهم : خواسته دعوا در مورد فوق ، دوفقره می باشد که بایستی هر دو خواسته باهم لحاظ گردد :

  • الزام به تنظیم سند رسمی صلح سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت
  • الزام به تنظیم سند اجاره

در صورتیکه صرفا خواسته اول تقدیم دادگاه گردد قرار رد صادر خواهد گردید .

در مواردی ملاحظه می گردد که شخصی واحد تجاری را با سند عادی ( قولنامه یا همان مبایعه نامه عادی ) از ید قبلی خریداری نموده و چندین دست واحد تجاری منتقل گردیده و حالا خریدار جدید برای گرفتن سند رسمی دچار مشکل می باشد . در اینجا ضروری ست که خریدار تمام ایادی قبلی ( مالکین سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت ) و نیز مالک ملک را شناسایی نماید و اگر هرکدام از آنها فوت نموده اند ورثه آنها را شناسایی نماید و در دادخواست تقدیمی به دادگاه آنها را بعنوان خواندگان طرف دعوا قرار دهد ، در غیر اینصورت دادگاه امکان رسیدگی نداشته و قرار رد دعوا صادر خواهد گردید .

نکته : دعاوی مربوط به تنظیم سند رسمی صلح سرقفلی و کسب و پیشه و تجارت و اجاره اغلب اوقات با پیچیدگیهای غیرقابل پیش بینی مواجه می گردد که وقت و هزینه گزافی از مردم را به هدر می دهد ، لذا توصیه می شود برای طرح دعاوی مذکور از وکلای مجرب با سابقه کار در امور واحدهای تجاری استفاده شود تا علاوه بر امکان موفقیت در وقت و هزینه نیز صرفه جویی گردد .

موسسه حقوقی علیرضا قدیری با حضور وکلای مجرب و با سابقه در امور مربوط به سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت همیشه آماده همکاری با متقاضیان تنظیم سند صلح سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت می باشد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو وقت مشاوره